vrijdag, oktober 22, 2004

Mobiele nummer als persoonlijke ID

Over enkele jaren heb je één mobiel apparaat bij je waarmee je al je dagelijkse bezigheden regelt.

Wat heb je in je jas of tas als je de deur uit gaat? Je sleutels, mobiele telefoon, portemonnee (inclusief betaalkaarten en rijbewijs), en agenda. 4 items dus.

Er is de laatste jaren natuurlijk al een verschuiving gaande van de papieren agenda naar de elektronische agenda (bijvoorbeeld Pocket PC, Palm en andere PDA’s). Met de komst van de nieuwe generatie mobiele telefoons maken veel gebruikers van elektronische agenda’s vervolgens de overstap naar een telefoon en agenda in één. Deze nieuwe telefoons met agenda functies synchroniseren met je PC (bijvoorbeeld via Outlook) en zijn net zo krachtig en efficiënt als PDA’s.

Dat is mooi. Nog maar 3 items op zak.

Betalen per SMS zien we al terug bij het kopen van logo’s, ringtones en spelletjes voor je mobiele telefoon. Om grotere bedragen mobiel af te rekenen zijn er verschillende initiatieven ontwikkeld zoals
Mobile2Pay. De koppeling met je mobiele nummer en bankrekeningnummer is door de telecom operators voor abonnementhouders al lang gemaakt. Immers, zij halen maandelijks het abonementsgeld van je rekening. Als banken mobiel betalen gaan aanbieden of als telecom operators als bank optreden, dan doe je straks al je betalingen met je mobiel.

Hoe dat werkt? Het bioscoop- of concertkaartje dat je hebt gekocht, is via SMS naar je telefoon gestuurd. Je loopt bij de ingang langs een scanner waar je je telefoon tegen aanhoudt en je kan naar binnen. Maar ook de boodschappen bij Albert Heijn reken je af door je mobiel langs de scanner te halen.

Die portemonnee kun je dus ook thuislaten. De pasfoto’s van kinderen, geliefde en vrienden had je toch al op je mobiele telefoon met camera staan.

Dat is mooi. Nog maar 2 items op zak.

Weggaan en thuis komen kan ook handsfree. Door middel van Bluetooth herkent het slot van de voordeur dat je naar buiten of naar binnen wil. De deur opent zichzelf en sluit vervolgens weer automatisch. Ook de sleutels kunnen dus thuisblijven.

Dat is mooi. Nog maar 1 item op zak: je mobiele telefoon.

Is dit een te mooie weergave van de (nabije) toekomst? Nee, ik denk het niet. Het gaat namelijk nog verder.

Je
routeplanner voor in de auto staat voortaan in de houder van je carkit. Via GPRS (en straks UMTS) navigeert je mobiel je moeiteloos van A naar B. Deze functionaliteit is geen toekomstmuziek maar standaard in toestellen die nu verkocht worden.

Mobiel als persoonlijk ID

Voor 2010 heb je echt alleen nog één apparaat nodig: je agenda, portemonnee, sleutels, camera en routeplanner samengebracht tot één handzaam voorwerp. Bovendien kun je jezelf identificeren met je mobiele telefoon. Je paspoort, rijbewijs en/of identiteitskaart zijn ook digitaal opgeslagen op je mobiel. Net als je
bloedgroep en donorcodicil. Voor unieke indentificatie is je vingerafdruk digitaal omgezet en opgeslagen in je telefoon. Je eigen IMEI nummer als het ware.

Fantasie of werkelijkheid?

Klinkt dit te rooskleurig? Nee. Maar natuurlijk zijn er praktische bezwaren te verzinnen of beren op de weg naar de hierboven beschreven situatie. Om twee praktische problemen te noemen: diefstal en een batterij die leeg raakt. Om het eerste te pareren: je gegevens kan je beveiligen door ze steeds op te slaan, is je toestel kwijt blokkeer je het toestel en haal je je data met je nieuwe toestel van een beveiligde server. Voor het tweede is het wellicht een idee om tegen die tijd mobiele oplaadpunten te exploiteren.