donderdag, oktober 21, 2004

Sms'en favoriet bij oudere kinderen

door Alfred Monterie, De Telegraaf
AMSTERDAM - Kinderen in de leeftijd van 10 tot en met 14 jaar sms'en meer dan dat ze bellen. De helft sms't het meest met zijn telefoon. Daarna komt bellen (35 procent) en spelletjes spelen (25 procent). De traditionele functie van de telefoon heeft bij deze leeftijdsgroep dus plaatsgemaakt voor andere functies. Bij het gebruik van de mobiele telefoon blijkt een opvallend verschil tussen jongens en meisjes. Dit blijkt uit een onderzoek dat IPM KidWise heeft gedaan onder deze groep jongeren. Opdrachtgever was Orange. De meeste kinderen krijgen hun eerste mobieltje als ze 9 of 10 jaar zijn. Maar dan gaat het ook meteen heel snel.

Moeder
Het meest wordt gebeld naar moeder (37 procent). Vriendjes en vriendinnetjes komen op de tweede plaats (31 procent), pas daarna gevolgd door vader (11 procent). Kinderen bellen het meest om te zeggen waar ze zijn. Ook bellen ze vaak over een afspraak of dat ze later komen. Opvallend is dat slechts 10 procent tijdens het telefoneren niets anders doet. Veel kinderen blijken tegelijk een beetje rond te lopen (37 procent). Achttien procent kijkt tv en 17 procent zit te internetten. Ook is er onderzoek gedaan naar de normen en waarden. Bellen in de bioscoop, je mobieltje in de klas aan laten staan en hard praten in het openbaar vervoer worden als onbetamelijk beschouwd. 's Nachts zet bijna de helft zijn telefoon uit voor het slapengaan. Een op de vijf wil absoluut niet worden gestoord.

Bij het gebruik van de mobiele telefoon blijkt een opvallend verschil tussen jongens en meisjes. Terwijl spelletjes doen een typische jongensaangelegenheid is, is sms'en het populairst bij de meisjes. Meer meisjes dan jongens kunnen zich geen leven zonder de mobiel voorstellen. Vier op de tien meisjes menen dat zij 'liever een week geen zakgeld hebben dan geen mobieltje'.