vrijdag, oktober 29, 2004

HotSMS spreekt tijdens Media Elements

HotSMS spreekt tijdens Media Elements op 11 november. Kijk voor meer details en het programma van dit tweedaagse event op http://www.mediaelements.nl .

vrijdag, oktober 22, 2004

Mobiele nummer als persoonlijke ID

Over enkele jaren heb je één mobiel apparaat bij je waarmee je al je dagelijkse bezigheden regelt.

Wat heb je in je jas of tas als je de deur uit gaat? Je sleutels, mobiele telefoon, portemonnee (inclusief betaalkaarten en rijbewijs), en agenda. 4 items dus.

Er is de laatste jaren natuurlijk al een verschuiving gaande van de papieren agenda naar de elektronische agenda (bijvoorbeeld Pocket PC, Palm en andere PDA’s). Met de komst van de nieuwe generatie mobiele telefoons maken veel gebruikers van elektronische agenda’s vervolgens de overstap naar een telefoon en agenda in één. Deze nieuwe telefoons met agenda functies synchroniseren met je PC (bijvoorbeeld via Outlook) en zijn net zo krachtig en efficiënt als PDA’s.

Dat is mooi. Nog maar 3 items op zak.

Betalen per SMS zien we al terug bij het kopen van logo’s, ringtones en spelletjes voor je mobiele telefoon. Om grotere bedragen mobiel af te rekenen zijn er verschillende initiatieven ontwikkeld zoals
Mobile2Pay. De koppeling met je mobiele nummer en bankrekeningnummer is door de telecom operators voor abonnementhouders al lang gemaakt. Immers, zij halen maandelijks het abonementsgeld van je rekening. Als banken mobiel betalen gaan aanbieden of als telecom operators als bank optreden, dan doe je straks al je betalingen met je mobiel.

Hoe dat werkt? Het bioscoop- of concertkaartje dat je hebt gekocht, is via SMS naar je telefoon gestuurd. Je loopt bij de ingang langs een scanner waar je je telefoon tegen aanhoudt en je kan naar binnen. Maar ook de boodschappen bij Albert Heijn reken je af door je mobiel langs de scanner te halen.

Die portemonnee kun je dus ook thuislaten. De pasfoto’s van kinderen, geliefde en vrienden had je toch al op je mobiele telefoon met camera staan.

Dat is mooi. Nog maar 2 items op zak.

Weggaan en thuis komen kan ook handsfree. Door middel van Bluetooth herkent het slot van de voordeur dat je naar buiten of naar binnen wil. De deur opent zichzelf en sluit vervolgens weer automatisch. Ook de sleutels kunnen dus thuisblijven.

Dat is mooi. Nog maar 1 item op zak: je mobiele telefoon.

Is dit een te mooie weergave van de (nabije) toekomst? Nee, ik denk het niet. Het gaat namelijk nog verder.

Je
routeplanner voor in de auto staat voortaan in de houder van je carkit. Via GPRS (en straks UMTS) navigeert je mobiel je moeiteloos van A naar B. Deze functionaliteit is geen toekomstmuziek maar standaard in toestellen die nu verkocht worden.

Mobiel als persoonlijk ID

Voor 2010 heb je echt alleen nog één apparaat nodig: je agenda, portemonnee, sleutels, camera en routeplanner samengebracht tot één handzaam voorwerp. Bovendien kun je jezelf identificeren met je mobiele telefoon. Je paspoort, rijbewijs en/of identiteitskaart zijn ook digitaal opgeslagen op je mobiel. Net als je
bloedgroep en donorcodicil. Voor unieke indentificatie is je vingerafdruk digitaal omgezet en opgeslagen in je telefoon. Je eigen IMEI nummer als het ware.

Fantasie of werkelijkheid?

Klinkt dit te rooskleurig? Nee. Maar natuurlijk zijn er praktische bezwaren te verzinnen of beren op de weg naar de hierboven beschreven situatie. Om twee praktische problemen te noemen: diefstal en een batterij die leeg raakt. Om het eerste te pareren: je gegevens kan je beveiligen door ze steeds op te slaan, is je toestel kwijt blokkeer je het toestel en haal je je data met je nieuwe toestel van een beveiligde server. Voor het tweede is het wellicht een idee om tegen die tijd mobiele oplaadpunten te exploiteren.

donderdag, oktober 21, 2004

Kwart mobieltjes bevat camera

Een kwart van de mobiele telefoons in Nederland bevat inmiddels een camera, maar 40 procent van de eigenaren maakt er geen gebruik van. Dit concludeert Blauw Research in de 'Monitor Digitale Fotografie'. 45 procent van de Nederlandse huishoudens beschikt inmiddels over een digitale camera. Canon en Sony zijn de meest bekende merken onder mensen die overwegen om een digitale camera aan te schaffen. Ook Kodak en Trust worden vaak genoemd, aldus Blauw. De helft van de digitale camera’s die in Nederland circuleren is van een van de merken Canon, Sony of Trust. Meer dan de helft van de als laatste aangeschafte digitale camera heeft inmiddels een resolutie van tussen de 3 en 5 megapixel. De gemiddelde aankoopprijs ligt nu op 348 euro, een daling van 15 procent in vergelijking met de gemiddelde aankoopprijs vorig jaar. Blauw constateert dat mobiele telefoons met een digitale camera sterk in opkomst zijn. Inmiddels heeft een kwart van de mobiele telefoonbezitters een exemplaar met een camera. Van de mensen die beschikken over een telefoon met camera maakt 40 procent geen gebruik van de camerafunctie. Meer dan de helft van de consumenten vindt de beeldkwaliteit van de foto’s te slecht, aldus Blauw. Mocht dit verbeteren dan denkt een op de vijf consumenten wel dat ze geen aparte digitale camera meer nodig zullen hebben. Het onderzoek van Blauw is gehouden eind augustus onder 565 bezitter van een digitale camera en 124 potentiële kopers.

Weinig bureaus actief met SMS/MMS

Meer dan acht van de tien mobiele telefoongebruikers in Europa vindt het geen probleem om commercieel getinte boodschappen op hun mobiele apparaat te ontvangen. Dat komt althans naar voren uit een onderzoek van de Britse mobiele dienstenaanbieder Empower Interactive in samenwerking met Firedog Design. Volgens de onderzoekers maakt SMS/MMS slechts bij 18 procent van de reclame- en marketingbureaus SMS deel uit van het dienstenpakket. Maar meer dan de helft van de bureaus is wel van plan binnenkort aan de slag te gaan met mobile messaging. Uit het onderzoek blijkt ook dat 70 procent van de ondervraagden liever multimedia messaging (MMS) ontvangt dan platte tekstboodschappen. (Digital Bulletin)

Sms'en favoriet bij oudere kinderen

door Alfred Monterie, De Telegraaf
AMSTERDAM - Kinderen in de leeftijd van 10 tot en met 14 jaar sms'en meer dan dat ze bellen. De helft sms't het meest met zijn telefoon. Daarna komt bellen (35 procent) en spelletjes spelen (25 procent). De traditionele functie van de telefoon heeft bij deze leeftijdsgroep dus plaatsgemaakt voor andere functies. Bij het gebruik van de mobiele telefoon blijkt een opvallend verschil tussen jongens en meisjes. Dit blijkt uit een onderzoek dat IPM KidWise heeft gedaan onder deze groep jongeren. Opdrachtgever was Orange. De meeste kinderen krijgen hun eerste mobieltje als ze 9 of 10 jaar zijn. Maar dan gaat het ook meteen heel snel.

Moeder
Het meest wordt gebeld naar moeder (37 procent). Vriendjes en vriendinnetjes komen op de tweede plaats (31 procent), pas daarna gevolgd door vader (11 procent). Kinderen bellen het meest om te zeggen waar ze zijn. Ook bellen ze vaak over een afspraak of dat ze later komen. Opvallend is dat slechts 10 procent tijdens het telefoneren niets anders doet. Veel kinderen blijken tegelijk een beetje rond te lopen (37 procent). Achttien procent kijkt tv en 17 procent zit te internetten. Ook is er onderzoek gedaan naar de normen en waarden. Bellen in de bioscoop, je mobieltje in de klas aan laten staan en hard praten in het openbaar vervoer worden als onbetamelijk beschouwd. 's Nachts zet bijna de helft zijn telefoon uit voor het slapengaan. Een op de vijf wil absoluut niet worden gestoord.

Bij het gebruik van de mobiele telefoon blijkt een opvallend verschil tussen jongens en meisjes. Terwijl spelletjes doen een typische jongensaangelegenheid is, is sms'en het populairst bij de meisjes. Meer meisjes dan jongens kunnen zich geen leven zonder de mobiel voorstellen. Vier op de tien meisjes menen dat zij 'liever een week geen zakgeld hebben dan geen mobieltje'.

woensdag, oktober 20, 2004

HotSMS zoekt Sales Manager (m/v)

De markt voor mobile advertising en mobile marketing ontwikkelt zich zeer voorspoedig. Bovendien wordt HotSMS steeds vaker door klanten betrokken bij bij het invullen van mobile marketing als onderdeel van het totale marketing plan. We denken mee over mobiele strategie, bouwen de applicaties en zorgen voor de distributie van SMS, MMS en ander mobiel verkeer. Door de steeds interessantere mogelijkheden die er zijn om met consumenten op hun mobiel te communiceren zijn we op zoek naar een gedreven Sales Manager.

Kijk voor een volledige functiebeschrijving op http://www.hotsmscorp.com/nl/vacatures/index.html

Licht uitdoen via de mobiele telefoon

Heb ik het licht nu wel of niet laten branden? Mensen die zich deze vraag regelmatig stellen, kunnen het antwoord via hun mobiele telefoon krijgen. Wel eerst de nieuwe Hovica netwerkcamera van Sanyo installeren. De digitale zoom camera met webserver functie maakt het mogelijk het reilen en zeilen in huis op afstand te volgen. Via de computer is het mogelijk filmpjes te bekijken van de kinderen die het huis op stelten zetten of de katten die in de gordijnen hangen. Alleen een mobiele telefoon tot je beschikking? Geen nood de camera stuurt op aanvraag foto’s door. De kinderen kun je wellicht met een belletje tot orde roepen. Ook kan het mobieltje gebruikt worden voor het op afstand bedienen van bijvoorbeeld lampen en airco.

HotSMS introduceert gratis moblog HotShots

7 oktober 2004, Amsterdam – HotSMS heeft een nieuwe mobiele dienst geïntroduceerd op www.hotsms.com. In aanvulling op de mogelijkheid om gratis SMS berichten te sturen, kunnen de ruim 800.000 gebruikers van HotSMS nu via HotShots gratis een eigen moblog starten. Met de juiste mobiele telefoon MMS je al je foto’s naar één centraal nummer. De dienst sluit naadloos aan bij het groeiende aantal mobiele telefoons met camerafunctie en de wereldwijde trend om je leven vast te leggen (loggen) en te delen met anderen.

Hoe werkt het?
Iedereen die bij HotSMS.com geregistreerd is en beschikt over een mobiele telefoon met camerafunctie kan direct zijn mobiele foto’s naar het nummer 06 42 50 20 20 MMSen. Aangezien HotSMS het 06nummer van de afzender herkent, worden de foto’s direct in je eigen persoonlijke album op HotSMS.com geplaatst. Als je vervolgens inlogt op de site kun je je foto’s voorzien van tekst, kiezen om je foto’s te delen met iedereen of alleen met je vrienden. Bovendien kan iedereen op publieke foto’s stemmen en deze naar anderen emailen. Met de uitgebreide zoekfunctie kun je makers, foto’s en tekst vinden.
Heb je geen cameratelefoon dan kun je als HotSMS gebruiker wel alle publieke foto’s bekijken en jureren.

HotSMS rekent geen kosten voor het gebruik van HotShots. Gebruikers betalen alleen de eigen operator voor het dataverkeer dat wordt gegenereerd met het sturen van de MMS. Voordeel van HotShots ten opzichte van andere aanbieders van moblogs is dat HotSMS gebruikers geen additionele registratie moeten doorlopen. Er kan direct gestart worden.

Mobile Marketing met MMS
Door het gebruik van HotShots weet HotSMS welke van haar gebruikers beschikt over MMS en een cameratelefoon. Alle opt-in gebruikers kunnen in de toekomst in aanvulling op SMS ook worden ingezet voor mobile marketing acties met MMS. Bovendien kunnen HotShots gebruikers deelnemen aan marketing acties waarbij de cameratelefoon wordt ingezet. Bijvoorbeeld om een gebruiksmoment vast te leggen van een frisdrank, snack of gebruiksvoorwerp.