dinsdag, november 16, 2004

Meer sms'jes verstuurd na tarievenoorlog

In een jaar tijd is het aantal mensen met een mobieltje dat gebruikmaakt van sms-diensten gestegen van 55 tot 61 procent, zo blijkt uit de Mobiele Monitor van onderzoeksbureau ITC International. Het gestegen sms-gebruik komt vooral voor rekening van de groep van vijftien tot negentien jaar.

Naast sms is ook het gebruik van mms behoorlijk toegenomen. "In een jaar tijd is het mms-gebruik verdubbeld. Op dit moment maakt 7 procent van de mensen met een mobiele telefoon gebruik van deze multimediaberichten", stelt Allert de Lange van ITC International.

De tarievenoorlog onder de aanbieders van mobiele telefonie heeft ook een ongunstig effect. Abonnees geven nog maar gemiddeld 47,50 euro per maand uit. Dit was 59,10 euro per maand. Alleen bij Telfort zijn deze maandelijkse uitgaven niet gedaald. Bij prepaid-bellers schommelt de gemiddelde uitgave.

"De daling van de uitgaven per maand wordt veroorzaakt door de lagere gespreks- en sms-kosten en voor een deel door de vakantieperiode, waardoor zakelijke bellers minder belminuten hebben gemaakt", aldus De Lange.

Bezit

Verder blijkt uit de Mobiele Monitor dat het bezit van mobiele telefoons is gestegen van 77 procent in het derde kwartaal van 2003 tot 81,1 procent nu. In mei 2000 was dit nog ruim 55 procent.

Nederlanders met een mobieltje blijken erg gehecht te zijn aan hun nummer. Verhuizen naar een andere provider wordt overwogen als de prijs of de bereikbaarheid beter is, maar een ruime meerderheid wil het bestaande 06-nummer behouden.