donderdag, november 25, 2004

Mobiele-telefoonmarkt in Europa groeit fors

Bron: www.webwereld.nl
De Europese markt voor mobiele telefoons is fors gegroeid. Kleurenschermen en cameramobieltjes zijn daarbij sterk in opmars. In het derde kwartaal van dit jaar werden 24 procent meer mobiele telefoons verkocht dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers van IDC. In totaal werden er 34 miljoen verkocht. Hoewel de markt voor zogenoemde smartphones met 70 procent sterk is gestegen, maken normale mobiele telefoons nog altijd de dienst uit. Het marktaandeel hiervan is nog altijd 95 procent.

De marktvorser wijst erop dat allerlei geavanceerde toepassingen die eerst nog alleen in de topmodellen beschikbaar waren, hoe langer hoe meer ook bij middenklasse-mobieltjes worden aangetroffen.

Zo is inmiddels 80 procent van de verkochte mobieltjes voorzien van een kleurenschermen. Een jaar geleden was dat nog slechts 49 procent. Het aantal handsets met een camera aan boord steeg nog veel harder. Was dat er een jaar geleden nog maar 11 procent, nu is dat al 72 procent.

Met deze ontwikkeling in het achterhoofd verwacht de marktonderzoeker dat steeds meer mobiele telefoons zullen worden voorzien van Bluetooth-mogelijkheden. Nu al is 36 procent voorzien van deze draadloze technologie.

Marktleider is nog altijd Nokia, hoewel het marktaandeel wel zakte tot 34 procent. Ongeveer 7 procent van de verkochte toestellen van Nokia zijn smartphones. Nokia wordt gevolgd door Siemens (15 procent), Samsung (13 procent) en Sony Ericsson (ook 13 procent). Vooral deze laatste fabrikant deed het goed met 95 procent meer verkochte toestellen.