dinsdag, februari 13, 2007

eBuddy: maandelijks 1 miljoen mobiele chatters

Bron: emerce

Het Nederlandse webchat bedrijf eBuddy heeft maandelijks 1 miljoen gebruikers die via hun mobiele telefoon chatten via MSN, Yahoo en AOL IM. Deze maand registreerde de 5 miljoenste mobiele chatter zich. Het bedrijf zoekt op het 3GSM-congres in Barcelona een partner die advertenties op de kleine schermen kan tonen.
"We zien vooral mobiele chatters inloggen uit landen waar je voor een vast bedrag per maand mobiel kan internetten. Behalve Nederland en Engeland staan Libanon en Argentinie hoog in de lijst met actiefste mobiele gebruikers", zegt eBuddy-oprichter Jan-Joost Rueb. "Verdienen doen we er nog niet aan. Maar we zien dat de markt voor mobiel adverteren los begint te komen. Deze week hebben we in Barcelona tijdens het 3GSM-congres afspraken met partijen die daarin kunnen voorzien."

eBuddy, dat tot afgelopen zomer als eMessenger door het leven ging, is een van de weinige Nederlandse internetbedrijven die zich een wereldspeler kan noemen met een breed gebruikerspubliek. Ruim 43 miljoen internetters registreerden zich op eBuddy.com om via het web te kunnen chatten via de chatdiensten van MSN, Yahoo en AOL.

Deze maand registreerde de 5 miljoenste gebruikers zich bij de mobiele versie van de webchatdienst. Rueb: "Van hen komen er iets minder 1 miljoen per maand terug om met hun mobieltje te chatten. Een mobiele chatter is gemiddeld zo'n 20 minuten online per sessie, maar logt op een dag meerdere malen in. Een webchatter heeft een gemiddelde sessie van 46 minuten." Afgelopen maand verwerkte eBuddy.com 8,2 miljoen unieke bezoekers op de site.

eBuddy is in Nederland populair op scholen. De IT-beheerders van de opleidingsinstellingen blokkeren veelal de mogelijkheid om software te downloaden en gebruiken. Leerlingen gebruiken daarom een webversie van hun favoriete kletsprogramma om toch in contact met anderen te zijn.

Rueb: "En wat me vooral verbaasde is dat er 133.000 gebruikers van Sony's draagbare spelcomputer PSP met hun computer inlogden op eBuddy. Daar heb ik geen verklaring voor, maar ik denk dat het door het virale effect komt van gebruikers die er onderling over praten en via fora."

Denkt de commercieel directeur aan uitbreiding richting mobiele VoIP? "Dat is inderdaad een megamarkt, maar ik denk dat mensen zullen blijven tekstchatten. Kijk maar naar het aanhoudende succes van sms. Ik zie chat als een vorm tussen e-mailen en spraak."

eBuddy kreeg afgelopen najaar een kapitaalinjectie van het Nederlandse investeringsfonds Lowland Capital. De participatiemaatschappij investeerde 5 miljoen euro in het bedrijf om internationale uitbreiding mogelijk te maken en de doorontwikkeling van mobiele chat. Nu chatten de mobiele bellers via de web browser op hun mobieltje. Later deze maand lanceert eBuddy een Java-versie van zijn software, waardoor gebruikers direct vanuit hun telefoonmenu het chatprogramma kunnen lanceren.