woensdag, februari 07, 2007

Vodafone en Orange: weinig UMTS-gebruik

Bron: emerce.nl

Zes procent van de klanten van Orange en Vodafone hebben een Umts-toestel of -abonnement. Hoe en hoe intensief de breedbandklanten hun dataverbinding gebruiken, blijft de vraag.

France Telecom, moederbedrijf van Orange, publiceerde gisteren zijn kwartaalcijfers. En Vodafone publiceerde begin deze week een tussentijds beursbericht met enkele kerncijfers. Beide bedrijven geven mondjesmate zicht op de ontwikkelingen rondom de peperduur betaalde Umts-licenties.

Orange zag het aantal mobiele belklanten met 15 procent groeien tot 98 miljoen in alle landen waar het actief is. Specifieke Nederlandse cijfers gaf Orange niet over zijn eigen klantenbestand, enkel dat ze bij wedeverkopers als Rabobank, UPC en Scarlet 153.000 bellers met zijn netwerk bedient.

Van de 98 miljoen Orange-klanten hebben er 5,8 miljoen een abonnement op mobiel breedband. Dat is een verdrievoudiging ten opzichte van een jaar geleden. Van die bijna zes miljoen klanten wonen er 3,6 miljoen in Frankrijk. Onder mobiel breedband schaart Orange niet enkel Umts maar ook het Gsm-technologie gebaseerde Edge. In Nederland is Telfort de enige aanbieder die een Edge-netwerk exploiteert.

Volgens France Telecom groeide omzet uit dataverkeer via mobiel breedband, via diensten als muziek en video downloaden en mobiel internetten, met 18,4 procent. Hoeveel het bedrijf in absolute cijfers omzette aan dit soort diensten werd niet bekend gemaakt.

Dat blijkt uit de hier gepubliceerde kerncijfers .

Waar 6 procent klanten van Orange internationaal een abonnement op mobiel breedband hebben, ligt dat percentage bij Vodafone een fractie hoger op 6,8 procent. Vodafone, echter, rekent niet het aantal verkochte Umts-abonnementen maar het aantal verkochte Umts-toestellen. Het bedrijf heeft iets meer dan 200 miljoen klanten, van wie er 13,6 miljoen een Umts-toestel hebben. Daarmee kunnen de klanten ook een niet-breedbandig gsm-abonnement gebruiken.

T-Mobile, de derde Europees opererende mobiele telecomaanbieder, zet zwaar in op mobiele breedbandontwikkelingen, maar noemde in zijn laatste kwartaalbericht geen exacte cijfers rondom Umts.