dinsdag, september 06, 2005

Mobiele televisie snel realiteit

Bron: emerce

Op het internationale IBC congres voor omroeptechniek, dat donderdag in Amsterdam zijn deuren opent, zullen Nozema Services, Nokia en Elti voor het eerst op uitgebreide schaal mobiele televisie aan een groot publiek demonstreren.

De uitzendingen zijn beschikbaar in en rond het Amsterdamse RAI Congrescentrum. Het wordt de belangrijkste demonstratie van mobiele televisie sinds de start van een proef met mobiele televisie in Den Haag.

Mobiele televisie is iets anders dan tv-uitzendingen via bijvoorbeeld UMTS of een andere snelle telefonievariant. De technologie is vergelijkbaar met Digitenne, waarbij mobiele toestellen de uitzendingen rechtstreeks via de ether kunnen ontvangen. De infrastructuur hiervoor moet nog worden aangelegd. De investeringen bedragen vermoedelijk vele miljoenen euro’s, maar dan kunnen wel zo’n twintig televisie- en ten minste honderd radiokanalen in digitale kwaliteit worden aangeboden.

Op dit moment geldt er nog een standaardenstrijd. Bij de proef in Amsterdam maakt men gebruik van het mede door Nokia ontwikkelde DVB-H. Kort geleden zijn echter ook de specificaties goedgekeurd voor een tweede standaard DMB (Digital Multimedia Broadcasting). DMB vindt zijn oorsprong in DAB (Digital Audio Broadcasting), oftewel digitale etherradio.

In principe heeft 80 procent van de Europeanen al toegang tot DAB netwerken, zodat diensten gebaseerd op DMB makkelijk gerealiseerd kunnen worden. Frankrijk, Duitsland, Italiƫ, Noorwegen, Spanje, Engeland en Nederland zullen de komende jaren met DMB gaan experimenteren.

Zuid Korea gaat vanaf volgend jaar al uitzendingen verzorgen voor gebruikers van DMB toestellen. Op de beurs voor consumentenelektronica IFA in Berlijn toonde LG Electronics deze week een eerste DMB telefoon die speciaal voor de Europese markt is ontwikkeld.

KPN Telecom heeft vooralsnog zijn zinnen op DVB-H gezet. Daarmee wordt al enige tijd geƫxperimenteerd in de regio Den Haag, inclusief enkele belangrijke spoor- en autowegen naar Den Haag. Voor de ontvangst is een Nokia 7710 Smartphone met een speciale DVB-H ontvanger vereist. De eerste DVB-H uitzendingen in Europa worden in 2007 verwacht.

Forrester Research denkt echter dat consumenten pas over vijf jaar massaal naar televisie op hun mobieltje zullen kijken. Toestellen die geschikt zijn voor mobiele televisie zijn voorlopig nog te duur, zo zegt Forrester.