Bronn: nu.nl
Een mobieltje zonder toeters en bellen. Ouderen willen het al jaren, maar werden tot dusver nauwelijks bediend. Secufone , een toestel dat vorig najaar op de markt is gebracht, kon niet rekenen op de goedkeuring van de ouderenbond ANBO. Te duur, oordeelde de bond. En ouderen werden gedwongen om een langjarig abonnement te nemen. Daar lijkt nu verandering in te komen. Op de 50 Plus Beurs in de Utrechtse Jaarbeurs wemelt het vanaf woensdag van de aanbieders van mobiele telefoons, met namen als Owasys 112 C, Easy5 en Carefoon.
Geen fratsen
Ouderen blijken simpele eisen te stellen aan een telefoon. Een groter scherm bijvoorbeeld, of helder verlichte en wat grotere toetsen dan op een normaal mobieltje. Ze willen in ieder geval geen fratsen, zoals een camera, e-mail- en internetfuncties en een te lastige bediening.
De BasicPhone gaat nog een stap verder. Het invoeren van een pincode is niet meer nodig met dit toestel, aldus directeur Gerard van Dongen van Telefoon Totaal , dat de telefoon showt op de beurs. Software om extreem belgedrag te kunnen signaleren, moet voorkomen dat ouderen extreem hoge rekeningen krijgen als zij het toestel kwijtraken.
Bereikbaar zijn
Van Dongen zegt dat ouderen vooral een mobiele telefoon willen om bereikbaar te zijn. "Ze voelen zich er veiliger door." Dit bemoeilijkt echter ook de mogelijkheden om de telefoon gratis aan te bieden in combinatie met een abonnement, zegt hij. "Het is voor telecombedrijven dan lastig om er geld aan te verdienen."
Toch is het niet zo dat partijen als Vodafone en KPN de ouderenmarkt niet zien zitten. Een kentering was eerder deze maand zichtbaar toen Vodafone besloot om ook abonnementen aan te bieden waarmee mensen alleen maar kunnen bellen en sms-en. Ook het afluisteren van de voicemail is vergemakkelijkt doordat daarvoor geen nummers meer hoeven worden gebeld. KPN zegt nu ook aan een dergelijk 'ouderenabonnement' te werken.
Volgens onderzoeksbureau Telecompaper zijn de telecombedrijven druk naar nieuwe doelgroepen aan het zoeken. "Met zestien miljoen mobieltjes lijkt de markt in Nederland verzadigd. Het blijkt echter dat jongeren en zakelijke klanten de grootste groep gebruikers zijn. Kinderen en ouderen zijn nu de 'next thing to do"', aldus directeur Ed Achterberg.
Interessante groep
Volgens CBS-cijfers telt Nederland meer dan 5 miljoen 50-plussers. Zo'n 2,5 miljoen mensen zijn ouder dan 65. Achterberg: "Dit is een interessante groep. Het gaat toch om mensen die in financiële zin aardig wat te verspijkeren hebben."
Vreemd genoeg staat Vodafone niet op de 50 Plus Beurs om zijn ommezwaai te promoten. Een woordvoerder van het Britse telecombedrijf stelt dat de abonnementsvereenvoudiging niet alleen een gevolg is van de vraag uit de ouderenhoek. "Onderzoek heeft uitgewezen dat jongere mensen er eveneens behoefte aan hebben." Dit is ook iets wat de ouderenbond ANBO heeft gesignaleerd. "Toen wij vorig jaar bezig waren met de Secufone kwamen er ook telefoontjes binnen van jongeren die graag een simpel toestel willen", aldus voorlichter Frank van der Aa.
Secufone heeft van zijn fouten van vorig jaar geleerd. Het bedrijf vraagt geen 849 euro meer voor een seniorentoestel, plus 15 euro in de maand voor een serviceabonnement. Voor 15 euro per maand kan nu een eenvoudigere versie worden aangeschaft, in combinatie met een driejarig KPN-abonnement. Voor extra diensten, zoals een aansluiting op een alarmcentrale of GPS, moet de senior dieper in de buidel tasten.
De ouderenbond Unie KBO biedt in Utrecht acht simpel te bedienen toestellen aan, die zijn af te betalen in maandtermijnen in twee tot vier jaar. Ouderen moeten dan wel zelf voor een abonnement of telefoonkaarten zorgen én lid worden van de Unie KBO. "Van een goed aanbod is daarmee nog geen sprake", aldus Van der Aa van de concurrerende bond ANBO. "Je moet nog steeds een mobiele telefoon kopen, terwijl de ingewikkelde telefoons voor niets in de belwinkels liggen."