donderdag, oktober 04, 2007

Avondje stappen? Mobieltje mee!


Bellen met de vraag "Waar ben je, ga je mee wat drinken?", is een nogal ouderwetse manier om een vriend mee uit te vragen. Hippe stappers laten zich gidsen door wat hun mobieltje hun vertelt.

Vooruitstrevende mobiele internetgebruikers hoeven tegenwoordig helemaal niet te bellen om vrienden mee uit te vragen. Zij lanceren, bijvoorbeeld, het mobiele programma Jaiku op hun mobiele telefoon om te zien waar hun vrienden zijn. Jaiku is een locatiebepalings- en 'chatprogramma'. Gebruikers hebben een eigen account waarmee ze via het web of hun mobieltje vertellen waar ze zijn en wat ze aan het doen zijn. Drinkebroers zien op hun telefoon aan elkaars profiel waar ze de ander op een willekeurige moment kunnen vinden, zonder überhaupt te bellen.

Met Jaiku, maar net zo goed met het vergelijkbare Twitter of Pownce, sturen steeds meer digitale fanaten berichtjes via internet over wat hen op dat moment bezighoudt. De berichtjes zijn te bekijken op het web of, als je van een bepaalde persoon altíjd álles wil weten, ook via sms. "Ik ga nu naar café X", is voldoende voor een vriend of vriendin om een zaterdagavondse staproute een paar straatjes te verleggen.

Toegegeven, er zijn nog niet denderend veel Nederlanders die op deze manier hun vrije avonden coördineren. Maar ze bestaan. Het zullen er hooguit enkele honderden zijn, maar dit type mobiele toepassingen is illustratief voor 'het nieuwe uitgaan'.

De meeste kans om te vragen wie waar uithangt maak je nog als je inlogt op Hyves Mobiel.

De mobiele telefoon is niet enkel meer een apparaat om mee te bellen of mee gebeld te worden, maar fungeert steeds makkelijker als gids. Althans, bij degenen die een toestel met mobiel internet hebben.

Om een kaartje voor de bioscoop te reserveren, is het niet meer nodig naar het gebouw zelf te gaan of op de computer thuis naar Belbios.nl te surfen. Onlangs lanceerde de bioscoopketen Pathé een gratis downloadbaar programmaatje voor de mobiele telefoon dat fungeert als mobiel, interactief programmaboekje. Dat digitale 'boekje' bevat van alle Pathé's in Nederland de programmering en vertoningstijden maar ook filmbeschrijvingen en trailers. En met een druk op een knop reserveer je plaatsje bij een film.

Wie naar een andere keten dan Pathé wil, surft met zijn telefoon naar mmm.belbios.nl (link werkt enkel op mobiel).

Om voor- of achteraf nog wat te eten in een restaurant kan de dikke Gouden Gids thuis bij het oud papier. De mobiele site van Dinnersite.nl, een bekende en vrij volledige internetgids, laat hongerigen exact kiezen in welke stad ze voor hoeveel geld een diner willen.

En om de uitgaansbestemming zonder hindernissen in het verkeer te bereiken, biedt de mobiele site van de ANWB uitkomst.

Op dezelfde wijze boeken exotische stappers via mobiel internet een hotel in de buurt.

Met wie de digitale stapper in dat hotel belandt, is echter nog de vraag. Wie in een onbekende stad een weekendavond doorbrengt, kan via een nieuwe dienst van KPN een lokale date zoeken. Olllo.nl wordt op 29 september actief en is een lokale, anonieme, op sms gebaseerde datingdienst.

Zoals in de uitleg blijkt, kunnen mobiele stappers een sms'je met profielinformatie rondsturen in hun directe omgeving met de melding dat ze een flirt zoeken. Die flirtantenne staat hooguit acht uur onafgebroken aan. Andere gebruikers, maximaal 3, ontvangen een anoniem sms'je met de flirt. Enkel als beiden erin toestemmen, kan er daadwerkelijk een ontmoeting plaatsvinden.

Wie tijdens die blind date toch de sportuitslagen op vrijdag- en zaterdagavond bij wil houden, surft - met de telefoon verborgen onder tafel - naar de bekende Teletekst-pagina 601. Het NOB helpt deze sportspiekers met deze mobiele versie van Teletekst.

Wie zijn stapavondjes af laat hangen van het weer, surft uiteraard eerst mobiel naar Buienradar.mobi. Buienradar.nl is een van de stille successen van het Nederlandse web. De site heeft een groter bereik dan Nu.nl en Hyves en het dubbele van, bijvoorbeeld, Funda.nl.

Bron: Planet Multimedia