maandag, mei 09, 2005

Tien digitale fototips

Bron: Telegraaf.nl / i-Mobile

De cameratelefoon valt op veel meer gelegenheden te gebruiken dan op verjaardagen, bruiloften en partijen. Ook in het dagelijks leven bewijzen deze toestellen hun nut. Grote voordeel is dat je zo'n camera de hele dag bij de hand hebt.

Maak in de parkeergarage op schiphol een foto van de omgeving waar de auto staat geparkeerd. Want niets is zo frustrerend als na een vermoeiende reis niet meteen naar huis te kunnen rijden, omdat de auto kwijt is.

Alweer een uur gezocht naar je auto in de parkeergarages op Schiphol? Neem voortaan een foto van de plaats waar de wagen is geparkeerd. Ook jassen in een grote garderobe vind je gemakkelijker terug als de cameratelefoon als geheugensteun kan dienen.

Tijdens zakenreizen is het leuk het thuisfront met kiekjes te verrassen van de omgeving waarin je je bevindt. Stuur die foto's meteen per telefoon weg. Dan kan je dit later ook niet vergeten.

Bij een autobotsing moet je direct foto's van het ongeval maken, liefst ook van de hele verkeerssituatie daar omheen. De verzekeringsmaatschappij kan dan beter beoordelen wat er is gebeurd. Een goede foto voorkomt eindeloos touwtrekken. Maak van te voren foto's met datum als een huurauto vol krassen zit. Dat voorkomt discussies met het verhuurbedrijf als de auto weer wordt ingeleverd.

Geef de kinderen tijdens een vakantie nog dezelfde dag een foto. Op steeds meer drukbezochte plekken staan digitale fotokiosken die geschikt zijn voor cameratelefoons.

Neem tijdens het winkelen niet alleen een creditcard maar ook een cameratelefoon mee. Twijfel je over de aankoop van een nieuwe avondjurk dan kan je altijd een vriend of vriendin raadplegen door een foto te sturen. Menige miskoop kan zo worden voorkomen. Ook als je iets leuks voor een ander ziet, doet een foto wonderen.

Hetzelfde geldt wanneer je erop uit wordt gestuurd een gezamenlijk cadeau te kopen. Je kunt dan aan de hand van een foto met de 'opdrachtgever' overleggen. Zie je iemand op straat rondlopen met een leuk mode-accessoire, maak daar dan meteen een foto van. Dan kan je later in de winkel laten zien waar je naar zoekt.

In Japan zijn lieden die in tijdschriftenhallen alle leuke artikelen fotograferen en die vervolgens in de trein op hun gemak lezen. Met een cameratelefoon val je nauwelijks op. Zo'n toestel is ook handig om prijzen te vergelijken. Veel elektronicawinkels vermelden op een kaartje model en prijs. Je kunt dan later op je gemak alle aanbiedingen naast elkaar zetten.

Fotografeer de achterkant van een apparaat. Dan weet je precies waar elke verbinding zit.

Bij het inbouwen van een nieuw apparaat in de pc vergeet je vaak waar alle snoeren in gaan. Maak daarom eerst een foto van de achterkant van het apparaat. Dit is ook aan te bevelen bij veranderingen aan een draadloos netwerk, zeker als ook nog een huiscentrale aanwezig is. Dan weet je precies waar welke verbinding zit. Maak bij elektronica ook een foto van het serienummer. Altijd gemakkelijk om bij de hand te houden als de helpdesk daar om vraagt.

Wie tijdens een buitenlandse vakantie dure spullen koopt en die vervolgens laat verzenden, doet er verstandig aan hiervan foto's te maken. Eventuele schade aan het pakket valt dan gemakkelijker te verhalen.

Reisgidsen als die van de Lonely Planet zijn vaak bijzonder lijvig. Wie geen zin heeft tijdens een stadswandeling zo'n zwaar boekwerk mee te nemen, doet er verstandig aan de belangrijkste plattegronden en tips te fotograferen. Dat voorkomt dat je de weg kwijtraakt.

Thuis dat heerlijke gerecht uit je favoriete restaurant namaken? Ook het oog wil wat. Maak daarom eerst een foto van het godenmaal. Dan kan je thuis dezelfde compositie maken.