donderdag, september 28, 2006

Mobilereporters eerste site voor burgerjournalistiek

Bron: emerce

Niet Skoeps.nl maar Mobilereporters.org is de eerste Nederlandse burgernieuwswebsite waar mobiele videofilmpjes centraal staan, aldus de makers van Mobilereporters. Deze week werd bekend dat PCM samen met Talpa in oktober met Skoeps.nl start. Een vergelijkbare, zij het een stuk minder ambitieuze, site bestaat met Mobilereporters al.
Mobilereporters is op dit moment bezig met het verwerven van bekendheid. In maart ging de site ‘in stilte’ van start. Op de site tonen jongeren hun videoverslaglegging.

Martin Takken is mede-initiatiefnemer van het project en heeft de site opgezet. “Ik had al eerder projecten gedaan met mobiele telefoonfilmpjes. Het leek me interessant om te zien wat voor een filmpjes mensen maken met hun mobieltje.” De Digitale Pioniers, een regeling voor maatschappelijke organisaties met een vernieuwend idee voor internet, ondersteunden het project financieel.

Mobilereporters kent een veel kleinschaliger opzet dan Skoeps.nl. Die laatste site wil gaan werken met een landelijk netwerk van tienduizenden mensen die nieuwswaardige gebeurtenissen zien en opnemen. Vijfhonderd officiĆ«le Skoep-reporters moeten twee primeurs per week afleveren, schreef Planet deze week. Daarnaast wil Skoeps een groot aantal gelegenheids-skoepers stand-by houden. Skoeps richt zich niet alleen op ‘groot’ nieuws, maar ook foto’s en video’s van festivals of bijvoorbeeld een ontgroening zijn welkom.

Op Mobilereporters kan, in tegenstelling tot Skoeps.nl, iedereen zijn mobiele video’s kwijt. Redactionele tussenkomst vindt niet plaats, tenzij er ongepaste video’s worden ge-upload, zegt Takken. “We proberen er zo weinig mogelijk tussen te zitten.”

Takken wil de site zo persoonlijk mogelijk houden. “We willen geen grote vergaarbak worden. “ Hij houdt contact met gebruikers door onder meer workshops te geven op scholen of in jongerencentra.

In Nederland zijn op regionaal niveau al enkele online burgerjournalistieke initiatieven. Bij deze initiatieven staan niet video en foto, maar geschreven tekst centraal. Zo kunnen op het digitale plein van Twentsche Courant Tubantia inwoners van verschillende Twentse steden en dorpen sinds januari op digitale dorps- en stadspleinen hun berichten kwijt. Soms vinden deze berichten, na redactionele tussenkomst, hun weg naar de papieren editie van de krant.

Internationaal zijn de sites Scoopt (Verenigd Koninkrijk) en CNN Exchange voorbeelden op het gebied van burgerjournalistiek. CNN lanceerde in augustus CNN Exchange waarop internetters hun nieuwsgerelateerde video’s, foto’s en verhalen kunnen uploaden en delen met andere internetters. Video's en foto's met hoge nieuwswaarde kunnen door CNN worden gebruikt op de televisiekanalen van CNN of op CNN.com.