dinsdag, maart 06, 2007

‘Met mobiele zegeltjes?’

Bron: Resultblog

‘Met mobiele zegeltjes?’ Bij C1000 kun je over een tijdje zegeltjes sparen met je mobieltje. En betalen. En statiegeld van lege flessen terugkrijgen.

In het derde kwartaal begint de supermarktketen een pilot van een half jaar, waarin zegeltjes, flessenbonnen en betaalkaarten vervangen worden door een mobiele telefoon. De Rabobank gaat eerst de techniek testen, waarna Rabo Mobiel en KPN ieder vijftig klanten aan de proef laten meedoen met een mobieltje met speciale NFC-chip.

En zo is het geliefde Nederlands tijdverdrijf ‘zegeltjes plakken’ straks echt verleden tijd.

De mobieltjes zijn voorzien van NFC-technologie (Near Field Communication) die het contactloos uitwisselen van informatie – zoals betaalopdrachten – op korte afstand mogelijk maakt. In oktober beschreven we al een soortgelijke proef, Mobile J/Speedy, maar daarbij was de initiatiefnemer een Japanse creditcardmaatschappij.

Met de telefoon kunnen boodschappen contactloos afgerekend worden door het mobieltje bij de pinautomaat bij de kassa te houden en een pincode in te toetsen op de pinautomaat.

Zegeltjes plakken is straks verleden tijd. Deelnemers aan de pilot kunnen klantenkortingen als spaartegoed bijschrijven op de telefoon. Het tegoed kunnen ze later weer gebruiken bij het afrekenen van de boodschappen, op een Rabobank-rekening storten of er ringtones, wallpapers en andere media voor het mobieltje mee kopen. Ook emballagebonnen van ingeleverde flessen kunnen op de telefoon worden bijgeschreven en, als de klant dat wil, verrekend worden bij de kassa, of bijgeschreven worden op de Rabobank-rekening.

De pilot is een initiatief van het RFID Platform Nederland, LogicaCMG, Schuitema (C1000), Rabobank, KPN en NXP Semiconductors.