donderdag, maart 22, 2007

Mobiele downloads nieuw kanaal onbekende schrijvers

Bron: emerce

Beginnende schrijvers of auteurs met een kleine, specialistische doelgroep hebben er sinds deze week een nieuwe verkoopkanaal bij. Het Amsterdamse bedrijf The Saints stelt schrijvers in staat zogeheten 'movels' te publiceren, downloads voor de mobiele telefoon. De eerste movel verscheen tijdens de Boekenweek, voor de zomer moeten er 20 titels in omloop zijn.
"Ik denk dat je in de toekomst niet een boek koopt, maar de rechten een verhaal. Het ene hoofdstuk wil je van papier lezen, het andere wil je beluisteren en op een volgend moment lees je tekst op het scherm van je mobiele telefoon." Thomas Engel van bureau The Saints vertelt over een type 'boek' dat zijn bedrijf ontwikkelde, de movel. Ter gelegenheid van de Boekenweek verscheen eerder deze week de roman Exile van schrijver Thomas van Aalten.

Volgens Engel is de movel een geschikt medium voor onbekende of beginnende auteurs die geen contract hebben met een traditionele uitgeverij.

Om een boek te downloaden naar het mobieltje sms'en belangstellenden een shortcode. Vervolgens ontvangen ze via sms een downloadlink. Daar halen ze eenmalig het leesprogramma, inclusief het boek op (video demo). De titel Exile kost, tijdens de Boekenweek, 40 eurocent. Daarna kosten de mini-downloadboeken 4,50 euro. Engel: "Dat is redelijk standaard voor het downloaden van mobiel vermaak."

Een lang verhaal is een download van ongeveer 120 kilobyte in omvang. Kortere verhalen zijn enkele tientallen kilobytes.

Auteurs ontvangen ongeveer 1,50 euro aan royalties per verkocht boek. Dat is volgens de bedenker van de movel in lijn met de prijs die een schrijver zou krijgen als hij papieren boeken zou verkopen van 15 euro per stuk.

The Saints hoopt binnen een half zo'n 20 titels in zijn boekenassortiment te hebben. "We zoeken nog schrijvers, uitgevers en partijen met wie we gezamenlijk de promotie kunnen doen."

Gisteren presenteerde Thomas Engel voor de jury van de Spin Awards de elektronische telefoongids die het ontwikkelde voor muziekfestival Lowlands, afgelopen zomer. The Saints is genomineerd voor een prijs in de categorie Beste Mobiel Concept, samen met HotSMS. In navolging van zijn Lowlands-gids bouwde het bedrijf ook een mobiele plattegrond van Schiphol en een 06-plattegrond voor de aankomende AutoRAI. Engel: "In opdracht van Radio538 en Pioneer. Je hoort er nu reclamesportjes voor op de radio."

Of het huidige prijsmodel tot in het oneindige gehandhaafd blijft, is niet duidelijk. De mobiele expert: "Ik voorzie dat je uiteindelijk een try-and-buy model krijgt. Je download daarbij het eerste hoofdstuk gratis en beslist na het lezen daarvan of je de rest van het boek ook wil lezen, dan tegen betaling."