donderdag, januari 27, 2005

“Mobiel alarmsysteem is niet afhankelijk van operators”

Een landelijk mobiel alarmsysteem per GSM, gebaseerd op de locatie van de te waarschuwen ontvanger, is direct en onafhankelijk van operators te implementeren. Nu het streven van de overheid om middels afspraken met de operators te komen tot een landelijk dekkend alarmsysteem, op problemen lijkt te stuiten, biedt Emexus een alternatief in de vorm van een operator-onafhankelijk systeem.

Emexus: “Sinds geruime tijd is de overheid bezig met een alarmsysteem voor burgers op basis van Location Based Services (LBS). Nu twee van de vijf operators zich hebben teruggetrokken, wordt dit een lastig verhaal. De investeringen rondom LBS zijn dermate hoog, dat veel diensten die hierop geënt zijn moeilijk winstgevend te maken zijn en dus gedoemd zijn te mislukken. Vaak wordt LBS als de volgende ‘killer application’ gezien, de toepassing die het gebruik van het medium helemaal op zijn kop zet. Maar door het businessmodel en door allerlei discussies rondom privacy is LBS vooralsnog toekomstmuziek.”

Emexus heeft vorig jaar speciaal voor het regionaal politiekorps Midden- en West Brabant een waarschuwingssysteem via SMS ontwikkeld. Het SMS-alert waarschuwt mensen op postcodegebied door middel van een berichtje op de mobiele telefoon zodra bijvoorbeeld een inbreker wordt gesignaleerd. Het systeem is eveneens inzetbaar bij de vermissing van een kind of een alarmering bij een gifwolk.

Volgens de politie is het project uniek in Nederland. Het politiekorps past de applicatie toe in een stadsdeel met ruim 35.000 inwoners. Burgers moeten zich zelf opgeven voor deze nieuwe dienst van de politie met hun postcode en mobiele nummer.

Door de onafhankelijkheid van de operators ontstaat meer flexibiliteit en is het eenvoudiger om berichtgeving op te zetten rondom een straal van een postcode, dit maakt het mogelijk een hele stad te berichten. Met LBS is dit al wat lastiger en kostbaarder. Een voorwaarde is uiteraard dat de burger zich opgeeft voor een dergelijke dienst, wat onder andere ervoor zorgt dat Privacy Wetgeving volledig wordt nageleefd. Volgens Emexus is de uitrol van een landelijk dekkende dienst snel te implementeren en kost dit de overheid aanzienlijk minder dan de eerst voorgestelde oplossing.

Does Mobile Content Only add up to 160 characters?

Source: 160characters.org

Kids just want to chat and text according to a study of Swedish teenagers by Mobeon Labs and are not that interested in the mobile content industry
According to research from Mobeon Labs, a division of Mobeon, the Swedish-based mobile messaging specialist, the majority of young people are content with simple messaging services such as SMS and voicemail.

The survey, based on a a survey using focus groups in Sweden aged from 16 to 19, indicates that mobile marketers will have to do more to attract this age group. The research found that that most teenagers have little knowledge of the range of services offered by carriers, and struggle to distinguish between competitors.

“It is clear that the industry has misread young people’s attitudes towards mobile phones,” said Birgitta Olson, Head of Mobeon Labs. “They want to keep it simple with voice and SMS, and carry a fashionable phone that reflects their personality.”

“Carriers should also be aware that the majority of people choose the handset over the network operator and have little understanding of what offerings are out there. Marketers will have their work cut out, firstly to convince consumers that they actually need new mobile technologies, and secondly to differentiate their products from those of their rivals.”

“We’re looking at ‘Generation Me’, an age group that demands simple ways to keep in constant contact. They want to organise social events with friends, arrange lifts with parents and pass on gossip. Why send a video message when a quick text can be sent in seconds?,” added Olson.

www.mobeon.com

Alex worstelt met betaalde sms-alerts

Bron: Emerce

Alex Beleggersbank worstelt met betaalde sms-alerts. De meeste klanten blijken namelijk niet bereid om te betalen voor een dienst die ze 'in de toekomst zullen afnemen.' Weliswaar maken nu enkele honderden mensen gebruik van sms-alerts, maar dat is niet genoeg om de dienst rendabel te krijgen.

Een mislukking is de sms-alert dienst ook niet, maar wel is het zo dat Peter Verhaar, medeoprichter van Alex, er meer van had verwacht en naar alternatieven kijkt om de dienst populairder te maken bij de ruim 80.000 klanten die de bank nu heeft. Op dit moment verliest Alex geen geld met de sms-alerts, maar geld ermee verdienen doet de bank ook niet. Het is een kostenneutrale exercitie nadat Alex geld heeft afgedragen aan partijen als Emexus voor het versturen van de sms-jes en aan de hostingpartij. Wie klant is bij Alex betaalt 19,50 euro per kwartaal voor het ontvangen van 100 sms-alerts. Die sms-jes bieden hem bijvoorbeeld nieuws over bedrijven en de in de beleggerswereld veel gebruikte technische analyse.

Toch blijken niet veel mensen bereid voor de dienst te betalen. "Beleggers zijn wel bereid om transactiekosten en bewaarloon te betalen, maar willen tot mijn grote verbazing geen geld neerleggen voor sms-alerts," zegt Verhaar. Reden voor de Rabobank-dochter om na te denken over alternatieve methoden om mensen wel zo ver te krijgen. Daarbij denkt Verhaar eraan het aantal sms-jes te koppelen aan het aantal transacties. Dat zou neerkomen op hoe meer transacties een actieve belegger uitvoert, hoe meer sms-alerts hij krijgt.

Maar ook vindt hij dat operators als KPN en Vodafone nog steeds te veel vragen voor het bezorgen van een sms-je. “De prijzen zijn weliswaar iets gekelderd, maar ik heb het idee dat de mobiele operators er nog steeds veel te veel op verdienen,” vervolgt Verhaar.

Verhaar is ervan overtuigd dat sms-alerts voorlopig wel zullen blijven bestaan. “Zo lang mobiel internet nog niet is doorgebroken zullen sms-alerts en mobiel elkaar verdragen. Ik weet zeker dat mobiel internet het uiteindelijk gaat worden, maar tot die tijd zullen we het ook met sms-alerts moeten doen. Wat mobiel internet straks als groot voordeel heeft boven sms is dat je met je pda of smartphone altijd over de door jou benodigde informatie kan beschikken om te handelen.” Alex biedt sinds 2003 mobiel internet en daar maken tot nu toe enkele duizenden actieve beleggers gebruik van. Ook loopt er nu een actie met Orange die toestellen levert die het mobiel beleggen moeten vergemakkelijken. “Die actie is binnen kleine groep early adopters zeer succesvol”, aldus Verhaar.

Verhaar ziet het aanbieden van sms-alerts ook als een zorgplicht. “Ik vind dat beleggers ten alle tijden geïnformeerd moeten kunnen worden. Sms-alerts vormen daar een onderdeel van.” Overigens heeft Alex ook een gratis sms-dienst. Dat is dienst voor terugmelding van de orders. Jaarlijks worden 500.000 sms-jes gestuurd om te bevestigen dat een order naar behoren is uitgevoerd. Ter vergelijking: jaarlijks worden er door Alex 4 miljoen orders uitgevoerd.

Voor wat de toekomst betreft heeft Verhaar grote verwachtingen van umts, waardoor ook alle orderinformatie ‘streaming’ wordt op de mobiele telefoon. Verder verwacht hij dat de gewone belegger ook de voordelen gaat inzien van sms waardoor sms-notificatie aan belang zal winnen. “Het zal ingezet gaan worden voor beleggingsadviezen: ‘KOOP NU AHOLD’ bijvoorbeeld.” Tot slot zal Alex aan de actieve belegger geavanceerde alerts gaan aanbieden die gekoppeld zijn aan directe geautomatiseerde orderuitvoering. “Dan heb je het dus echt over machine-to-machine communication waar geen mensenhand meer aan te pas komt,” besluit Verhaar.

woensdag, januari 26, 2005

24 te zien als miniserie op mobieltje

Bron: Emerce

Het Amerikaanse Twentieth TV gaat in de VS samen met Verizon Wireless de populaire tv-serie '24' uitzenden als miniserie op de mobiele telefoon. Bedoeling is dat de afleveringen 1 minuut gaan duren. Deze nieuwe vorm van mobiel entertainment wordt in Amerika inmiddels de 'mobisode' genoemd.

Bedoeling is dat Verizon Wireless de mini-episodes op het mobieltje aan zijn abonnees gaat aanbieden. Niet alleen '24', waarin Kiefer Sutherland de hoofdrol voor zijn rekening neemt, wordt geschikt gemaakt voor het mobieltje. Ook andere (met name in Amerika) populaire series als "Love and Hate" en "The Sunset Hotel" zullen in 26 afleveringen op het mobiele telefoontoestel te zien zijn. Hoeveel afleveringen '24' krijgt, is nog niet duidelijk, maar het is niet ondenkbaar dat het er 24 in de geest van de tv-serie zullen zijn.

Verizon gaat vanaf volgende week een umts-achtige dienst aanbieden die de mobisodes mogelijk moet maken. De dienst gaat VCAST heten en zal vanaf volgende week beschikbaar zijn. Abonnees van Verizon moeten 15 dollar betalen als ze van VCAST gebruik willen maken. Bovendien hebben ze een speciaal toestel nodig van LG Electronics (met een winkelwaarde van 199 dollar) of van Samsung (249 dollar in de winkel). Verizon Wireless gaat niet alleen mobisodes uitzenden. Als onderdeel van een totaalpakket zullen nieuwsuitzendingen van NBC, het weer, sportbeelden, 3-D videospelletjes en ook muziekclips van MTV en VH1 aangeboden worden.

In Nederland worden ook steeds meer initiatieven genomen om bewegende beelden op het mobieltje uit te zenden. Zo zendt Vodafone de beelden van CNN en het NOS Journaal uit op en Media Republic introduceerde onlangs 2gotv. Ice Mobile heeft samen met Sanoma Mens Magazines onlangs Playboy TV op het mobieltje gelanceerd. De beelden van Playboy kunnen sinds kort 24 uur per dag en 7 dagen per week op het mobieltje worden bekeken bij Vodafone en binnenkort volgt ook T-Mobile. Van 'mobisodes' is in Nederland echter nog geen sprake.

Ralph Cohen van Icemobile denkt wel dat het in Nederland uiteindelijk ook wel zo ver zal komen. "Ja, ongetwijfeld. Maar, dat is hier toch minder makellijk. Als je hier bijvoorbeeld een mobisode van Goede Tijden Slechte Tijden zou willen maken, krijg je weer te maken met allerlei rechtenissues want ik geloof dat de helft van de rechten in handen is van RTL en de andere helft in handen van Endemol. Dat soort zaken bemoeilijken het introduceren van bijvoorbeeld GTST op het mobieltje," aldus Cohen.

maandag, januari 24, 2005

Tiener onder behandeling voor mobielverslaving

Bron: nu.nl

ROME - Een Italiaans tienermeisje dat gemiddeld honderd sms'jes per dag verzond, kan haar duim niet langer bewegen, meldden Italiaanse media maandag. Het veertienjarige meisje uit Savona in het noordwesten van het land liep door haar verslaving aan de tekstboodschapjes een ernstig peesontsteking op

De enige manier om eraf te komen was volgens de artsen een combinatie van ontstekingsremmers en totale rust voor haar handen.

Verslaving

Tegen de krant Corriere della Sera zei een van de artsen dat dergelijke sms-klachten een groeiend probleem vormen onder gebruikers van mobiele telefoons. Ongeveer 37 procent van de Italiaanse kinderen is blijkens een recent onderzoek 'mobieltjesverslaafd'.

Die verslaving leidt niet alleen tot lichamelijke klachten, maar ook tot geïrriteerdheid en stemmingswisseling.

vrijdag, januari 21, 2005

Mobiele telefoon als tekst- en fotoscanner

Bron: Planet Multimedia

Xerox voegt scanningtechnologie toe aan camera's in mobiele telefoons.
Onderzoekers in de Europese laboratoria van Xerox, XRCE, ontwikkelden een techniek die objecten op digitale foto's kan herkennen. De camera in een mobiele telefoon 'weet' of hij bijvoorbeeld een huis of een auto heeft vastgelegd. Daarmee denkt Xerox bijvoorbeeld makelaars te kunnen bedienen die digitale foto's maken en deze direct in een database op willen slaan.

De gepatenteerde Xerox-techniek herkent objecten op foto's en filtert 'ruis' weg. Dat geldt niet enkel voor foto's van objecten, maar ook voor teksten. Daardoor wordt een mobiele cameratelefoon omgetoverd in een tekstscanner. Als de camera teksten ziet en vastlegt wordt het contrast tussen zwart en wit vergroot, wat leesbare teksten oplevert. Via OCR-software, software die ingescande teksten omzet naar bijvoorbeeld een Word-document, kan de digitale tekstfoto via sms, MMS of Bluetooth worden verstuurd.

Het Xerox-patent is een van de duizend die het bedrijf in 2004 aan zijn portfolio intellectueel eigendom toevoegde. Het vermaarde Xerox heeft er totaal 16.000. Xerox verdient aan die patenten door de gebruiksrechten in licentie aan externe partijen te verkopen.

In april 2004 verkocht Xerox het dochterbedrijf ContentGuard aan Microsoft en Time Warner. ContentGuard is een patentenfabriek voor het beveiligen van digitale documenten. Microsofts en Time Warners belangstelling gaat vooral uit naar de beveiligingen van tekst-, audio- en videodocumenten.

Via de mobiel meekijken op de snelwegen

Bron: Webwereld

De ANWB heeft zijn camerabeelden van de drukste snelwegen nu ook beschikbaar gemaakt voor mobiele telefoons.

Via i-mode, Vodafone Live, Orange World en T-Zones zijn op elk moment beelden te bekijken van de knooppunten Hoevelaken, Oudenrijn, Everdingen, Schiphol, Burgerveen en Ewijk.

Net als de ANWB biedt onder meer ook de VID online live beelden van snelwegen aan. Het doorgeven van zogeheten trafficcams naar de mobiele telefoon is echter nieuw.

"We denken dat het een nuttige toevoeging is op de verkeersinformatie en dat mensen de informatie gebruiken in hun route", aldus ANWB-woordvoerder Markus van Tol. Het idee hierachter is dat mensen die de site raadplegen, zien dat er een file staat en een andere route nemen of later vertrekken om de drukte te omzeilen.

De ANWB rekent 'vooralsnog' geen kosten voor het mobiel bekijken van de camerabeelden. "Als het enorme traffic blijkt te genereren en we hardwarematig investeringen moeten doen, dan gaan we misschien wel geld vragen, maar nu is daar nog geen sprake van", aldus Tol.

De organisatie hoopt het aantal knooppunten binnenkort verder uit te breiden.

Nu ook mobiele Valentijnskaart

Bron: Mobile-Marketing.nl

Vanaf vandaag is het naast papieren kaarten en E-cards ook mogelijk om iemand per mobiele telefoon een Valentijnskaart te sturen.
Een mobiele Valentijnskaart ’Mgreeting’ kan worden uitgezocht en verstuurd via de nieuwe website www.Mgreetings.nl. Naast het toevoegen van een persoonlijke groet behoort ook het anoniem verzenden van een kaartje tot de mogelijkheden. Als degene aan wie de kaart is gestuurd een telefoon heeft die MMS of WAP ondersteunt, dan wordt de kaart direct op het toestel afgeleverd. Is dat niet het geval, dan krijgt de ontvanger een SMS met daarin een link naar internet waar de kaart kan worden bekeken.

’Omdat ik altijd te laat was met het sturen van een Valentijnskaart, ontstond het idee om het onmiddellijk verzenden van kaarten naar een mobiele telefoon mogelijk te maken’, zegt Yvo Thal, oprichter van Mgreetings. ’Het is erg leuk om iemand op die manier te laten weten dat je hem of haar bijzonder vindt, zeker op het moment dat jij dat zo voelt.’

Mgreetings.nl is het eerste Nederlandse bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in het opzetten van een mobiele wenskaartendienst. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van recente mobiele technologieën, zoals WAP (Wireless Application Protocol, vergelijkbaar met het browsen van internet op je telefoon) en MMS (Multimedia Messaging Service, vergelijkbaar met een SMS voorzien van afbeeldingen). Meer informatie is te vinden op www.Mgreetings.nl.

dinsdag, januari 18, 2005

Online woordenboek in sms-taal

Bron: nu.nl

AJBWIB (Als je begrijpt wat ik bedoel), Hvjoh (hou van jou) en HOSU (hou op schei uit); zomaar wat voorbeelden van sms-taal. Soms is de taal duidelijk, maar het komt ook regelmatig voor, dat er voor de ontvanger geen touw aan vast te knopen is. DDMD is daarom recent gestart met Smstaal.nl, een online woordenboek voor SMS en MSN.

De redactie van SMStaal.nl zoekt dagelijks naar nieuwe woorden en afkortingen. Tevens kunnen bezoekers suggesties insturen.

Naast het sms-woordenboek zijn er ook nog andere websites waar sms-taal wordt verklaard, zoals bijvoorbeeld Computerwoorden.nl en Sms-taal.nl.

donderdag, januari 13, 2005

Mailmedia ook in sms-marketing

Bron: Emerce

Mailmedia gaat naast het verhuren van adressenbestanden ook in sms-marketing. Dat zegt Johan van Mil, de directeur van Mailmedia. Daarmee gaat Mailmedia opereren in dezelfde markt als HotSMS.

Volgens Van Mil zijn e-mail, sms- en zoekmachinemarketing nog altijd de hardst groeiende activiteiten binnen het online media-segment. “Aan zoekmachinemarketing ga ik me echter niet wagen. Dat is een markt die is voorbehouden aan partijen als Google en Overture en een aantal zoekmachinemarketingbureaus. Op het gebied van sms-marketing is nog heel veel te doen,“ zegt Van Mil.

Op de vraag of Mailmedia niet in het vaarwater van HotSMS komt, antwoordt Van Mil resoluut dat dit niet het geval is. “Op dit moment zijn er tot mijn grote verbazing weinig aanbieders van sms-advertising op de Nederlandse markt en over het algemeen richten zij zich op het jongerensegment, zoals HotSMS. Wij kunnen dankzij onze huidige bestanden juist toegang bieden tot verschillende doelgroepen binnen de zakelijke en de consumentenmarkt,” claimt Van Mil.

Aan de consumentenkant doelt Van Mil op mensen van boven de dertig die bezig zijn met lifestyle en mensen die gevoelig zijn voor event driven-marketing. Met de laatste categorie doelt Van Mil op mensen die bijvoorbeeld op het punt staan te gaan trouwen of te verhuizen. “Dat zijn mensen die veel op zich af zien komen en ineens belangrijke beslissingen moeten nemen zoals bijvoorbeeld welke ring kies ik, welke trouwjurk en welke kleur gordijnen wil ik in mijn nieuwe huis. Mensen die dus voor een belangrijk evenement in hun leven staan.“

“Met ons nieuwe aanbod reageren wij op concrete vragen uit de markt. De activiteit past ook goed binnen de lange termijn groeistrategie van Mailmedia.” De eerste tests zijn er volgens Van Mil al geweest. ” We hebben al een uitgebreide test gedaan met een grote zorgverzekeraar. Die test is goed verlopen. Dat is voor ons een van de redenen geweest om er ook mee door te gaan en er ook breder op in te zetten,” verklaart de directeur van Mailmedia. Wie die zorgverzekeraar is, wil Van Mil uit concurrentie-overwegingen nog niet vertellen.

De nieuwe dienst van Van Mil gaat Direct SMS heten en is in feite hetzelfde opgezet als het e-mail marketing/concept: Mailmedia adviseert de opdrachtgever over de inzet van sms- advertising, ontwikkelt de strategie levert het creatieve concept aan en voert dit vervolgens uit.

Met de nieuwe dienst hoopt Van Mil zijn opdrachtgevers gerichter te laten communiceren met hun doelgroep. De sms-dienst zal worden geïntegreerd met de e-mail marketing diensten van Mailmedia en sluit naadloos aan bij het Veritate-platform. De laatste heeft voor het mobiele traject een overeenkomst met Emexus. Mailmedia verwacht dat de advertentiebestedingen aan sms en e-mail marketing in 2005 nog sneller zullen groeien dan in het afgelopen jaar.

“Naast het verhuren van 06-nummers aan derden exploiteren wij ook de 06-nummers voor uitgevers. Wij zorgen ervoor dat de 06-nummers opt-in nummers van individuen zijn en dat het ook daadwerkelijk 06-nummers zijn van personen die hebben aangegeven commerciële berichten te willen ontvangen” zegt van Mil. “Op dit moment kunnen wij ruim 80.000 unieke nummers aanbieden dankzij het abonneebestand van onder andere Wannahaves, Sapenda, MyButler, Mydinner Butler, Mywinebutler, Soapmail, Biosmail en TV Menu.”

Ook denkt Van Mil eraan om ook rss als officieel kanaal te gaan benutten, als variant op het verspreiden van nieuwsbrieven per e-mail. "Dat is iets waar we samen met Veritate naar kijken. RSS is een mooi alternatief kanaal om nieuwsbrieven te bezorgen. Binnen de DDMA (de vereniging van direct marketeers, redactie) praten we er nu over, binnenkort volgt een sessie over dit thema," besluit Van Mil.

Global camera phone shipments to reach 860 mln in 2009

Source: Telecompaper

InfoTrends/CAP Ventures projects that worldwide camera phone shipments will grow from 178 million units in 2004 to over 860 million units in 2009. By 2009, camera phones are expected to account for 89% of all mobile phone handsets shipped.

Primary drivers behind this explosion are improvements in imaging functions (i.e. image sensors, zoom, auto focus); rapid declines in prices for this functionality; higher-speed wireless bandwidth; and easier-to-use handsets, services, and peripherals.

InfoTrends/CAP Ventures’ new multi-client study entitled Mobile Imaging: Technology Trends, Consumer Behavior, and Business Strategies explores this explosive market, providing companies with a global perspective on consumer behavior in each of the major markets for mobile imaging. This study is designed to help digital camera and mobile handset manufacturers; wireless service providers; and photo printing equipment, services, and supplies vendors succeed in this market.

“Society is moving into an era of ubiquitous imaging that offers the ability to capture, store, send, print, and view an image anywhere,” commented Jeff Hayes, a Director at InfoTrends/CAP Ventures. “We believe mobile imaging will have the kind of impact that e-mail had on document communications in the 1990s. We project that the total number of images captured on camera phones will reach 227 billion by 2009, exceeding the number of photos taken on digital still cameras and film cameras combined!”

Research for the study included interviews with 6,360 consumers across four major geographic regions, namely North America, Western Europe ( U.K., France, Germany, Spain), Japan, and China.

Key findings from the study include:

12.5% of Japanese consumers with a camera phone indicate that it is their primary camera that they use most frequently, the highest percentage of any region.
Approximately half of the consumers that do not currently own a camera phone have considered purchasing one.
Consumers in North America and China are taking about 20 pictures per month with their camera phones, compared to only 5 per month in Japan.
Consumers are printing around 8% to 10% of their camera phone pictures, except in Japan where they are only printing 1% or 2%. Image sharing rates are about twice that of printing rates.
“Camera phones will put immense competitive pressures on one-time-use cameras as well as low-end to mid-range digital still cameras,” noted Hayes. “There is a very real potential for camera phones to replace disposable film cameras and low-end digital still cameras. Digital SLRs and high-end point & shoot cameras should maintain their niche, but for many consumers the camera phone will become their everyday camera.”

This study provides extensive research and analysis by region, age, income, and other demographics and usage patterns. It includes regional market forecasts for camera phone handsets (units, revenue), prints, print value, pictures, image sharing revenue, and other key items.

woensdag, januari 12, 2005

Nieuw mobiel virus is tweetrapsraket

Bron: Webwereld

Een nieuw mobiel virus verspreidt zichzelf op twee verschillende manieren: via draadloze verbindingen en door zich vast te hechten aan bestanden.

Tot nu toe maakten virussen voor mobiele telefoons altijd gebruik van één van deze twee mogelijkheden. 'Gewone' computervirussen hebben vaak al wel verschillende verspreidingsmechanismen.

Het Lasco.A-virus lijkt sterk op het Cabir.H, een mobiel virus dat bij de verspreiding gebruikmaakt van Bluetooth (een draadloze techniek die apparaten in staat stelt om met elkaar te communiceren).

Het belangrijkste verschil met Cabir.H is dat Lasco.A zich ook vasthecht aan applicatiebestanden die gebruikmaken van het mobiele besturingssysteem Symbian, zo meldt virusbestrijder F-Secure.

Immuun
Virussen voor mobiele telefoons hebben tot nu toe nog niet echt voor overlast gezorgd. De verspreiding van mobiele virussen gaat moeizaam. Bij een virus dat zichzelf via Bluetooth verspreidt is het bijvoorbeeld noodzakelijk dat een besmette telefoon in de buurt is van andere mobiele telefoons die met Bluetooth zijn uitgerust.

Veel oude mobiele telefoons zijn immuun voor virussen. Ze zijn niet uitgerust met een modern besturingssysteem dat in staat is om complexe programma's zoals virussen te verwerken.

Voor moderne mobiele telefoons bestaan bovendien verscheidene besturingssystemen. Dat maakt de verspreiding eveneens lastig. Een van de redenen dat virussen op desktopcomputers wel goed verspreiden, is dat vrijwel alle pc-gebruikers gebruikmaken van hetzelfde besturingssysteem: Windows.

dinsdag, januari 11, 2005

What Does 2005 Hold for Mobile?

Source: 160characters

As the new year dawns and with mobile phones celebrating their 20th anniversary in the UK this weekend, here is our round up of thoughts and predictions for the mobile messaging industry for 2005.

"21st Century mobile services in 2005 are set to become more multi-access, multi-speed, multi-media and multi-colour" says Mike Short as Chairman of the UK Mobile Data Association. "The 4th screen of mobile (after film, TV and the PC) is now more persvasive and personal" he says. Short sees the "trend towards multi-mode (2G/3G, 2G/Wi-Fi and 2G/DVB-H to name but three), higher speeds and more functionality will continue. This innovation, coupled with the likely global volume heading towards 2 billion mobiles by the end of 2006, will provide new opportunities."

Partner And Die?
"2005 should see increased partnership activity, collaboration, and potentially, consolidation. Carriers will use partnerships to expand coverage, increase the number of services, improve distribution and extend overall brand value" says Glenn James, president of Unisys Global Communications and Media industry practice.
"The communications industry is undergoing widespread change with new, sometimes disruptive technologies, new competitors with different business models, cost structures, and value propositions, and a shift in choice and control to the customer," says James.

Rather worryingly, John Strand from Strand Consult believes that in just 12 months - at the end of 2005 - there will most probably be significantly fewer employees in the mobile industry and many executives will be looking at a job change.

Customers Are taking Over
From Belgium comes the message that "The public will not tolerate anymore that they have to pay more for basic services such as making a phone call or sending a quick message. In different countries (e.g. France) people already start to rise against the 'absolute' dictatorship of mobile phone companies and their hunger for profit. Communication has become basic, like water. This will lead to the collapse of the high prices for mobile phone calls and text messages" says Stefan Kolgen of Kölgen & Laenen.
Strand agrees saying that "The customers are taking over by demanding simple, understandable tariffs; no monthly subscriptions and prices that do not vary depending on whose network you are calling to or from. At the end of the day, the price for a voice-minute and SMS will become more important than exactly how new and smart your mobile handset is."

Strand says that "There will be a much more fragmented market with more and more customers showing different purchasing behaviours. These new behaviours, combined with falling prices, will result in various changes in the mobile market that will affect the operators, handset suppliers and of course the retail market."

"The name on everyone's lips next year will without a doubt be easyMobile's CEO in UK Frank Erasmus" says John Strand. "His message is simple - cheap mobile telephony and freedom for the customers - cutting through all the mumbo jumbo tariff jungle. 2005 will be the year of the MVNO!"

Listen To Customers
"2005 must bring a return to 'basic' messaging mediums" believes Robert Vangstad, VP Marketing, Mobeon. Recent research from Mobeon Labs has shown that the lucrative youth market prefers traditional mobile phone services such as voicemail and SMS rather than advanced MMS and WAP capabilities.
"It is clear that the industry has misread young people's attitudes towards mobile messaging, and changes must be put in place now in carriers' marketing strategy and product bundling to ensure that new phones carry the services that this market will actually use" says Vangstad.

"Cost control will take a back seat to service innovation and revenue generation in 2005," says Glenn James. "With no obvious single 'killer application' on the horizon, the 2005 challenge for telecommunications companies is to develop and deploy new revenue-generating services for their markets."

"Communications companies are realizing that enhancing their customer's experience will create "sticky relationships" through brand loyalty. The communications company's entire operation must be designed to establish loyalty, emotional connection, and lasting value."

"Cost engineering over the past couple of years was largely about operating faster and cheaper. Now, carriers realise that faster and cheaper must translate to better customer orientation, better customer satisfaction, and better margins. All customer interactions and key internal operations will need to put the subscriber experience first and incorporate customized services such as time-based, location-based, and personality-based content and communications services."

"The traditional orientation around products must be eliminated in favour of lifestyle-oriented solutions that segment customers as opposed to products. 2005 will be the year that carriers re-think their traditional product-led approach with a dramatic shift to subscriber-led business models" says Glenn James.

Java and Portals
Sun now claim that one in three handsets is java enabled so it would seem likely that will lead to an increased focus. Paul Berney Director at Marvellous predicts that "In the UK we will see the rise in use of Java applications full stop, but in particular the use of Java in mobile marketing and service applications."
David Marcus, CEO of Echovox agrees that "upgrades to new, advanced handsets will drive a boom in Java application downloads."

Brands will start to see the potential of Java predicts Nick Ris of MX telecom who says that "one or several large brands will experiment with branded java portals."

While Tom Hume at Future Platforms says "Mobile Java portals will go away, as content owners realise that operators can offer them decent distribution."

However Strand Consult concludes that "In 2005 the operators will announce that their mobile portals are not core business for them, but rather a service offering to their customers. Some operators might even admit in public that the VAS they are selling via their open garden offerings - like premium SMS services - are generating much bigger earnings than their own portals."

Mike Short dosn't see the end of portals just yet. "All the mobile portals should develop into a much wider shopping mall of content and services for all our pockets" he says. "The variety of content on the move will also grow and diversify in areas of participation TV, mobile music and entertainment, mobile marketing, m-commerce and more web/intranet activities for consumers and businesses" says Short.

Mobile Content
"The key drivers for new technologies will be instant communication, presence and personalized content" says Bohdan Zabawskyj, CTO of Redknee.
Craig Shapiro, Vice President, Business Development, Proteus Inc predicts more consolidation. "As has been seen with telecommunications companies, who have been rushing to offer the triple play (voice, video and data), our space is going through a similar consolidation. Moving forward, it is no longer about offering content companies just text messaging or a ring tone. It is about enabling them to fully maximize their content utilizing a mix of messaging, personalization and premium games/applications."

Tony Hallett on silicon.com says that "The big issues will remain manageability, experimentation with terminal design/software improvements and the spread of content, work-related data and voice into more corners of our lives than we probably once thought possible."

Will Business Gets the Message?
"Very mixed messages coming back from the SME/ Enterprise market" says Tony Fish of AMF Ventures. Whilst the underlying idea and concepts of Wireless IP and Mobile Data are well founded and understood, choice and complexity is playing havoc with decision making. Demand is for simple and cheap. On offer are simple and expensive, with the promise of complex and cheap some way off. Still channel to this market is a problem for the existing providers. 2004 has seen good underlying growth, but not so special that will make 2005 an exceptional year."
"2005 will be the year that businesses begin to find the answers through the fine-tuning of their mobile messaging strategies" declares Pieter de Villiers, Managing Director of Clickatell.

"The fact remains that messaging is a natural extension of how a business interacts with its clients, and mobile messaging is certainly here to stay," concludes De Villiers. "All indicators show that the demand for corporate SMS solutions in 2005 will outstrip that of 2004, but with most companies doing it, getting it right will be the differentiator" says de Villiers.

Mike Short suggests that public sector interest will develop in information alerts and transport management. "M-commerce will develop" says Short, "subject to prgamatic solutions on premium rate regulation, digital rights management and e-money regulations."

Mobile Email
Forrester predicts that "there will be more than 3 million active BlackBerry users by early 2006. "Research In Motion (RIM) has licensed its BlackBerry software to manufacturers of most of the handheld devices currently used by multinationals, and more than 70 mobile carriers in 35 countries now offer their customers BlackBerry devices and international roaming services. Their service offers typically include a combination of mobile voice, email, personal information management (PIM), and access to some enterprise applications. BlackBerry is emerging as the international standard for push-based mobile enterprise applications.
But in spite of all the hype around Blackberry, a growing range of other suppliers such as Good Technology, Intellisync and Visto will make considerable headway so that email on your mobile will become increasingly commonplace. With email as standard on i-mode consumers will increasingly get the habit. The penetration of mobile email will continue to be the door opener to the deployment of other corporate applications.

Mobile Marketing
"We are likely to see more major brands investigating the potential of the mobile channel but the focus will be far broader than straightforward mobile messaging promotions" says David Marcus, CEO of Echovox.
"Interactive mobile campaigns have so far been totally under exploited, for example tying a ‘call to text’ into a billboard, print or TV campaign. Consumers find the interactive approach more engaging and this enables marketers to build up an opt-in database of interested potential customers for more targeted future activity" says Marcus.

"Services with a community element will also catch on rapidly. The staggering growth in online communities offers an insight into the potential of services such as SMS and MMS chatrooms, which can be developed on the back of existing services as diverse as radio phone-ins or online dating sites. Mobile entertainment applications such as games and quizzes will become even more popular in 2005" concludes Marcus.

MMS Not Forgotten
It's interesting how few of the predictions sent in mentioned MMS. However given the investment in phones and networks we can be sure to see lots of noise about MMS but take up by consumers to actually send pictures to each other only will grow slowly.
"In the UK 2005 will see continued growth for many of the mobile services that were introduced in 2004" says Nick Ris from MX telecom. "2004 saw many exciting product launches, amongst them MX Telecom launched Voice and 3G Video Shortcodes in the UK and also inbound MMS used to great effect by the BBC, ITV and Endemol" says Ris. "The forthcoming year will see a further convergence of these medias. Several of the UK carriers will also likely start to offer mobile terminated MMS delivery which will massively increase the use of commercial MMS" concludes Ris.

Meanwhile in New Zealand Charles Clark at The Hyperfactory sees "MMS set to make a bigger impact in 2005 with both Vodafone and Telecom NZ investing and supporting MMS with handset penetration and pricing structures."

New Territories To Watch
The USA will no longer be the sleeping giant in mobile. “The number of mobile applications at-the-ready for wireless consumption is increasing every month,” said SMS.ac's CEO Michael Pousti. “Bearing all this in mind, I believe that 2005 will see the U.S. emerge as the one of the top three mobile data consuming nations in the world, measured by data volume. That means awesome growth. And the realization of those phenomenal numbers, along with the revenues they generate should quiet the skeptics that earlier questioned whether mobile messaging would ever happen in the U.S.”
“According to U.S. messaging figures, approximately 14 billion text (SMS) messages were sent domestically in 2003,” said Pousti. “Various industry reports indicate that mobile messaging will reach approximately 25 billion by the end of 2004. And because of the explosive growth SMS.ac is seeing domestically with respect to the exchange of multimedia and textual communications, I am confident that the aggregate number of mobile messages sent within the U.S. will nearly double to 45 billion, in 2005.”

Strand Consult points to India as an exciting country to watch. The world has for some years been focusing on Japan and Korea, but in 2005 the focus will start to shift to markets like India, China and Eastern Europe. All these countries will experience tremendous growth and at the same time Operators will experience a profitability that reflects their low handset subsidies and limited competition on voice and SMS prices.

"India will adopt stringent laws to come into effect on the use of Camera Phones, MMS, Bluetooth etc." says Pradeep Jain from Calcutta, India. "More so post the MMS sex clip being sold on the web - www.baazee.com and it's CEO being arrested."

"In New Zealand the roll out 3G networks by both Telco’s (Telecom Vodafone) in the coming year will see many changes for NZ consumers" says Charles Clark at The Hyperfactory.

"There will also be a rise in New Zealand centric mobile entertainment portals aimed squarely at the youth market to fill a looming gap in the market together with ethnic specific (mobile) content targeting New Zealand’s growing (Asian) minority communities. "

In the UK, the MDA forcasts ongoing growth in WAP to 15 billion page impressions and SMS to 30 billion p2p messages in 2005. GPRS handset penetration should approach 75% of all handsets in use in the UK and 3G should exceed 5M by the end of the year.

Conclusions
It will be hard to avoid the arrival of 3G into the market from main players with both business and consumer offerings. But to what extent consumers will take up 3G specific content is something everyone will be watching closely. Most customers though, even with a 3G phone, will still only use a few services in 2005.
The more interesting wild card for me is the spread of i-mode. While 3G is not really a 'thing' in that it just provides faster networks, i-mode actually makes a difference to the content and services industry by changing the revenue model and making the provision of content much more cost effective. This I believe will have more impact across the mobile content industry that video clips through 3G.

The mobile content industry is poised for take off in 2005. The challenge will be to focus on the basics of providing what consumers actually find useful and interesting and not get too carried away with the technology.

In spite of many previous predictions about the replacement of SMS by MMS, there is no sign of that anytime soon and 2005 will be no exception. As with 2004, the new year will bring continued growth of person-to-person SMS and together with that the steady take of a wider range of mobile content services.

The people have texted

Source: 160characters

A book compiled from the comments people sent in SMS in Antwerp and Leeds has been freely published online STADSchromosomen (CITYchromosomes) is a project from Antwerp, in which the people of Antwerp were invited to write a biography of the City through SMS. Earlier this year, on September 19th, a book was released under Creative Commons license gathering these text messages.

The original report in June can be viewed here: City Points To Texting

During the launch of Belgian Creative Commons licenses on December 10th 2004, C.H.I.P.S. vzw - the organisers of the CITYchromosomes project - announced the English translation of the original publication.

Former elderman from the city of Antwerp Eric Antonis sees the book as an important contribution to the debate about cultural participation. "The sms messages present an interesting insight into how residents and visitors feel about Antwerp" he says.

"The Antwerp citizen has a unique relationship with his city. He likes nothing better than to complain about it. “Zagen ”,this is called.It is an awkward declaration of love.He expresses his loyalty to the city by complaining about it."

City,millstone round my neck...marvellously unmarvellous city...I am a piece of you,you are a piece of me.

Taintlikeitusedtabe,he complained. Nevermind,I said,patting him on the shoulder.

But many of the messages are more optimistic:

sun,panpipes and pavement cafés filled with chattering people.No,this is not a square in the south,but a place in front of the Rubenshuis,in April.

Hush!A palace is hidden behind those concrete walls.

As well as messages from the Antwerp project, messages from a similar project in Leeds are also included.

CITY MORNING They say nights R best in cities but I disagree.Early mornings R unwritten poems waiting to happen,with the milk's clink,the first bus's cough.

GHETTO Some say Chapeltown is a ghetto. But them talk what them don ’t know.Because Chapeltown is the right place to go.

The pdf of 'CITYchromosomes - story of a city' is available for download here (77MB): www.stadschromosomen.be

Mobile Imaging and Printing Consortium unveils guidelines

Bron: Telecompaper

The Mobile Imaging and Printing Consortium (MIPC), an industry group developing solutions and implementation guidelines for printing images captured with camera phones, today announced their first set of guidelines for the mobile and printing industry.

This first set of the MIPC Implementation Guidelines sets a common standard which all mobile and printer manufacturers can follow and implement into their products. The guidelines leverage existing connectivity technology standards and solutions, such as Bluetooth(TM) wireless technology, printing from memory cards and PictBridge. As a result, consumers can expect seamless interoperability between a broad base of mobile phones and printers. Any products that follow the MIPC technical guidelines will work with each other in that applicable technology.

"We are proud to deliver the first industry-wide guidelines for printing images from mobile phones, said Ramon Garrido, Chairman of the MIPC and Program Director at HP. "Consumers can be more confident that their mobile phones and printers will indeed work together. The common guidelines make development of solutions for mobile phone printing as easy and reliable as possible."

The "Mobile Imaging Report" (October 11, 2004) forecasts that roughly 370 million digital cameras will be sold in 2005, more than three-quarters (76.29%) of which will be embedded in mobile phones. The dominance of camera-phones, the report said, will impact the imaging market in a variety of ways that will benefit the industry.

The MIPC, which includes leading handset makers and printer manufacturers, was launched last February at PMA 2004, the Photo Marketing Association international convention and trade show. The MIPC was set up to drive standards for providing consumers with a simple and spontaneous experience when printing images taken with camera phones. Since then, the Consortium's members have collaborated on the development of these consumer printing guidelines. The MIPC's recent addition of Korea Telecom Freetel to its Board will bring future focus on wireless infrastructure as it relates to imaging and printing solutions and applications.

The first version of the MIPC Implementation Guidelines is now publicly available and will be provided upon request via the following link: http://www.mobileprinting.org/developers. A Plugfest event is planned for spring 2005 to enable interoperability testing of mobile phones and home printers that have been developed using the MIPC guideline. Detailed information on the Plugfest will be available at the MIPC website.

MMS-soap Endemol ook aangekocht door Chilenen

Bron: Emerce

FanTESStic, de interactieve foto-strip voor mms-telefoontoestellen van Endemol, is aangekocht door het Chileense telecombedrijf Entel PCS. De door Endemol in Nederland geproduceerde mms-serie begint vandaag. FanTESStic was al eerder verkocht aan Engeland, Spanje, Ierland en Italië.

Ruim tienduizend particuliere klanten van Entel PCS, marktleider in Chili, hebben inmiddels een abonnement op de mms-serie genomen, aldus Endemol in een verklaring. Zij ontvangen daarvoor in totaal tachtig afleveringen van FanTESStic. Een aflevering bestaat uit één MMS-bericht met vijf beelden. Volgens prognoses van Entel PCS zal 85 procent van de Chileense bezitters van mobiele telefoons over twee jaar gebruik maken van een toestel dat beelden kan ontvangen.

Het Spaanse Telefonica Moviles bracht FanTESStic vorig jaar als eerste op de markt. De voor het mms-format gemaakte soap werd begin juni vorig jaar geïntroduceerd in samenwerking met MoviStar emoción, de mobiele internetdienst van Telefonica Moviles. De serie is bedoeld voor jongeren tussen de 16 en 24 jaar.

In september volgde de lancering in Engeland. Abonnees betalen daar 1,50 Britse pond per vijf afleveringen. Dat bedrag wordt meteen van de telefoonrekening afgeschreven. De serie wordt er ook gesponsord door opticien-keten Specsavers. Aan het einde van deze maand zal de serie ook in Ierland beschikbaar zijn. In de loop van dit jaar maakt ook Italië kennis met het interactieve initiatief.

Endemol’s FanTESStic is uitsluitend geproduceerd voor mms-telefoons. De interactieve actieserie laat zich volgens Endemol niet vergelijken met andere initiatieven voor mms. Dat komt volgens de makers door de combinatie van animatie en fotografie. De heldin van de serie (Tess) vertelt haar verhaal in een virtuele, geanimeerde omgeving. Gedurende het verloop van het verhaal vragen de hoofdrolspelers advies aan de gebruiker, die daardoor invloed kan uitoefenen op de de beelden.

Eerste satelliet-uitzendingen via mobieltje

Bron: Emerce

Zuid-Korea had met de eerste zogenoemde Digital Multimedia Broadcast (DMB) maandag een wereldprimeur. De dienst is maandag gelanceerd door SK Telecom, de grootste aanbieder van mobiele telefonie in Zuid-Korea.

Samsung is het eerste bedrijf dat een DMB-toestel op de markt heeft gebacht, zo meldt de Korea Times. Consumenten in Zuid-Korea kunnen op het toestel kiezen uit drie video- en zes audiokanalen. Op de drie videokanalen zal sport, drama en videoclips te bekijken zijn. Op de audiokanalen zal uitsluitend muziek ten gehore worden gebracht.

Klanten van SK Telecom, kunnen de toegang krijgen tot DMB door een Samsung SCH-B100 telefoon aan te schaffen die is uitgevoerd met een 2,2 inch lcd-schermpje en een batterij die twee uur uur meegaat. Het apparaat kost ruim 800 euro. De dienst zelf is tot mei dit jaar gratis. Daarna gaat DMB officieel van start.

Bij DMB, worden digitale tv-signalen voor mobiele apparaten via satelliet gestuurd. Op die manier is de ontvanger van het signaal niet gebonden aan een locatie en kan hij overal de digitale multimedia-uitzendingen ontvangen.

Het ontvangen van een televisiesignaal op het mobieltje is overigens niet nieuw. Wie bijvoorbeeld een umts-toestel van Vodafone heeft, kan daarop al enige tijd naar live beelden van CNN kijken.

vrijdag, januari 07, 2005

Bijna helft bereid te betalen met mobieltje

Bron: Emerce

Ongeveer vier op de tien consumenten wil in de toekomst met de mobiele telefoon kunnen betalen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond onder 1274 mensen.

Uit het onderzoek blijkt dat 87 procent van de ondervraagden nooit met zijn mobiele telefoon betaalt. De anderen geven telefonisch soms opdracht geld af te schrijven van hun bankrekening of creditcard of betalen via de prepaid kaart of het telefoonabonnement.

De mensen die wel af en toe iets betalen met hun mobiele telefoon (13 procent) kopen bijvoorbeeld ringtones (55 procent), nieuwsberichten (24 procent), parkeerbewijzen (6 procent), beleggingsinformatie (4 procent) en muziek (3 procent). Van alle ondervraagden wil 37 procent wel meer gaan betalen met de mobiele telefoon, 20 procent weet het niet en 43 procent wil de mobiele telefoon niet gaan gebruiken als elektronische beurs.

Van iedereen die meegedaan heeft aan het onderzoek, ziet 38 procent de voordelen in van het betalen van parkeergeld per mobiele telefoon, 27 procent wil er kaartjes voor het openbaar vervoer mee afrekenen en 23 procent zou er tolgeld mee betalen.

Mobiel afrekenen van kleinere bedragen (micro-betalingen), dus minder dan 10 euro, heeft bij de ondervraagden de voorkeur. 21 procent van de ondervraagden zou ook aankopen op internet met de mobiele telefoon willen voldoen. En 18 procent ziet het wel zitten om met de gsm kleine bedragen te betalen in de winkel.

De ondervraagden die aangaven niet te betalen met de mobiele telefoon – de overgrote meerderheid van de respondenten – doet dat om verschillende redenen niet. De belangrijkste is dat zij niet weten wat de extra kosten zijn. Zo kan parkeergeld in sommige gevallen al met het mobieltje afgekend worden, maar daar komen dan nog wel abonnementskosten voor de dienst bij. Voor het aan- en afmelden van het parkeren betaalt de gebruiker vervolgens ook nog eens nog zo’n 0,25 euro per minuut. Bij deze dienst krijgt de gebruiker de informatie wel vooraf.

De niet-gebruikers weten niet wat hun rechten zijn als er iets misgaat. Krijgen ze het geld dan terug, vragen zij zich af. Ook het feit dat er op nog maar heel weinig plekken met de mobiele telefoon kan worden afgerekend, maakt dat nog maar weinig mensen het gebruiken. Verder speelt de angst voor misbruik ook een grote rol. Daarnaast geeft 13 procent aan er geen gebruik van te willen te maken om de simpele reden dat ze er geen behoefte aan hebben. Eenderde van de deelnemers aan het onderzoek van de Consumentenbond was vrouw, tweederde man. De gemiddelde leeftijd lag rond de 43.

Text messages aid disaster recovery

Source: BBC

Text messaging technology was a valuable communication tool in the aftermath of the tsunami disaster in Asia. The messages can get through even when the cell phone signal is too weak to sustain a spoken conversation.
Now some are studying how the technology behind SMS could be better used during an emergency. Sanjaya Senanayake works for Sri Lankan television. The blogging world, though, might know him better by his online name, Morquendi.
He was one of the first on the scene after the tsunami destroyed much of the Sri Lankan coast. Cell phone signals were weak. Land lines were unreliable.
So Mr Senanayake started sending out text messages. The messages were not just the latest news they were also an on-the-ground assessment of "who needs what and where".

Blogging friends in India took Mr Senanayake's text messages and posted them on a weblog called Dogs without Borders.

Thousands around the world followed the story that unfolded in the text messages that he sent.

Message man

And that's when Mr Senanayake started to wonder if SMS might be put to more practical use.

"SMS networks can handle so much more traffic than the standard mobile phone call or the land line call," he says.





"In every rural community, there's at least one person who has access to a mobile phone, or has a mobile phone, and can receive messages."
Half a world away, in the Caribbean nation of Trinidad and Tobago, Taran Rampersad read Morquendi's messages.

Mr Rampersad, who used to work in the military, knew how important on the ground communication can be in times of disaster.

He wondered if there might be a way to automatically centralise text messages, and then redistribute them to agencies and people who might be able to help.

Mr Rampersad said: "Imagine if an aid worker in the field spotted a need for water purification tablets, and had a central place to send a text message to that effect.

"He can message the server, so the server can send out an e-mail message and human or machine moderators can e-mail aid agencies and get it out in the field."

He added: "Or, send it at the same time to other people who are using SMS in the region, and they might have an excess of it, and be able to shift supplies to the right places."

Old idea

Mr Rampersad and others had actually been thinking about such a system since Hurricane Ivan ravaged the Caribbean and the southern United States last September.

Last week, he sent out e-mail messages asking for help in creating such a system for Asia.


In only 72 hours, he found Dan Lane, a text message guru living in Britain.
The pair, along with a group of dedicated techies, are creating what they call the Alert Retrieval Cache.

The idea is to use open-source software - software can be used by anyone without commercial restraint - and a far-flung network of talent to create a system that links those in need with those who can help.

"This is a classic smart mobs situation where you have people self-organizing into a larger enterprise to do things that benefit other people," says Paul Saffo, a director at the California-based Institute for the Future.

"You may be halfway around the world from someone, but in cyberspace you're just one click or one e-mail away," he said,

"That's put a whole new dimension on disaster relief and recovery, where often people halfway around the world can be more effective in making something happen precisely because they're not right on top of the tragedy."

It is still very early days for the project, though.

In an e-mail, Dan Lane calls it "an early proof of concept." Right now, the Alert Retrieval Cache can only take a text message and automatically upload it to a web-page, or distribute it to an e-mail list.

In the near future, the group says it hopes to take in messages from people in affected areas, and use human moderators to take actions based on the content of those messages.

But there's still another challenge. You have to get people to know that the system is there for them to use.

"It's amazing how difficult it is to find someone to pass it along to, and say, look this is what we're trying to do and everything like that," says Mr Rampersad. "So the big problem right now is the same problem we're trying to solve - human communication."

He is optimistic, however. He thinks that the Alert Retrieval Cache is an idea whose time has come and he hopes governments, too, will sit up and take notice.

And he stands by his motto, courtesy of Michelangelo: criticise by creating.

dinsdag, januari 04, 2005

Predictions for the Mobile Market in 2005

Bron: Strand Consult

The year 2004 will be remembered as the year where the “first” 3G operators launched their offerings and the migration from 2G to 3G really started to take off. Many mobile markets have been dominated by 2, 3, 4 or 5 operators who have divided the market amongst themselves for the past years, often making it difficult for customers to distinguish between their marketing and offerings. At the end of the day it will not come as a surprise if the majority of the worlds mobile users cannot explain the difference between the different operators - despite the fact that each operator will claim to differentiate themselves in a number of areas.

2004 was also the year where web-based MVNO’s, like the ones seen in Denmark, spread across Europe and countries like Denmark, Norway, Finland and The Netherlands experienced massive price reductions. A trend, which we are sure, will spread to the rest of Europe in 2005.

All in all, 2004 was the year where the technology people focused on the smart new applications and possibilities with the new handsets and higher bandwidth that EDGE and UMTS has given, while the Operators focused on how to limit CAPEX and OPEX to compensate for declining prices.

The Market

On today's mobile market, customers have primarily bought new smart mobile phones bundled with either a prepaid offering or post-paid subscriptions. The main focus from the customer has been on the mobile handset and the price of voice minutes. SMS prices have also been important but often not the factor that influenced the choice of operator. In 2005, the mobile market will mainly be influenced by these four factors:

1. The introduction of 3G from other Operators than “3”
2. A number of MVNO's that will focus on SIM-only concepts
3. Falling prices on especially the prepaid market
4. End of subsidies on prepaid handsets

The result will be a much more fragmented market with more and more customers showing different purchasing behaviours. These new behaviours, combined with falling prices, will result in various changes in the mobile market that will affect the operators, handset suppliers and of course the retail market. We believe that in just 12 months - at the end of 2005 - there will most probably be significantly fewer employees in the mobile industry and many executives will be looking at a job change.

Consumer behaviour

2004 and 2005 will be a years we will remember as the years when the consumers took over power. In past years the operators have been able to offer good deals together with the retail sector, thereby attracting the customers they needed to maintain their market shares and compensate for the ever-present churn that always flourishes in a competitive market with multiple operators.

The customers are taking over by demanding simple, understandable tariffs; no monthly subscriptions and prices that do not vary depending on whose network you are calling to or from. At the end of the day, the price for a voice-minute and SMS will become more important than exactly how new and smart your mobile handset is.

Many people in the business will actually be taken by surprise at just how fast the mobile market will change, as customers really start going for the offerings that simply give them the best value for money. Unlocking the handset's SIM lock will become a national pastime in 2005 and despite the industries best efforts to stop this, the press, consumer organisations and even politicians will defend the customers desire to unlock their mobile phones.

The Operators

3G will launch in 2 directions: consumer focused and business focused. When Operators like Vodafone and Orange launch 3G, we will see a launch that in many ways will be similar to what we have already seen from "3". There is little left that has not already been said by “3”, so for many new customers that want to switch to 3G, choosing between e.g. Vodafone, Orange, T-Mobil, KPN, TDC, TeliaSonera, Telenor and what 3 already offers, does look like it will come down to what handset and how many minutes 3G operators will bundle and offer new 3G customers.

Some Operators will try to focus the 3G corporate market, For example Vodafone will most likely try to profile themselves as the 3G business solution provider, focusing on how businesses can benefit from 3G interfacing to corporate applications. One strong selling point Vodafone has is that they can support this approach with the possibility of roaming between the many European Vodafone networks and offering attractive prices for that service.

Operators like Orange, who will focus on the consumer market, will in many ways be similar to ”3”. They will see if they can charge higher prices for their 3G services than 3, while at the same time being more competitive on the mobile handsets, and their marketing will be focused on three areas: Services, Terminal prices and new technology.

Some of the more sensible operators today will continue their strategy on the 3G market - offering high ARPU (Average Revenue Pr. User) customers very attractive offerings on both 3G handsets and tariffs. Their message will be that if you are going to be spending a lot of money on 3G - they will give you an offer very hard to refuse. Their goal will not so much be for 3G growth, but rather sensible earnings.

Other operators offering MVNO (Mobile Virtual Network Operator) strategies will differentiate themselves a great deal on the mobile market. Operators like Base in Belgium, E-Plus in Germany, T-Mobile in the UK and Telfort in the Netherlands are on the list. Their MVNO strategy will vary somewhat from the other players. By 2006, they will all have grown in number of customers. An aggressive strategy on the MVNO market will give these Operators - in contrast to the other operators - the widest and most aggressive distribution on the market and at the same time the lowest SAC (Sales and Acquisitions Costs). The decreasing SAC will compensate for the lower revenue from lower tariffs.

“3” will continue to give large subsidies and offer customers low prices, resulting in a continued growth in their customer base. We expect that 3's growth will result in a number of problems - or challenges - regarding the quality of their customer service, billing, network quality etc. In 2005, “3” will have a more noticeable share of the mobile market, but many will still question the cost that is related to acquiring that success.

MVNO

2005 will be the year of the MVNO! Operators like Telfort, T-Mobile, E-Plus, and Base etc. will drive this market, looking at MVNO's as alternative distribution channels to the more traditional channels. Virgin Mobile, easyMobile and many other names will help grow the Operators overall customer base and ensure an ever increasing growth of traffic that stays within their own mobile network. easyMobile will probably surprise many people both in the business and the press when they launch next spring.

The name on everyone's lips next year will without a doubt be easyMobile's CEO in UK Frank Rasmussen. Frank Rasmussen is a man who speaks out for - and sides with - the man in the street. He is loved by the customers and the press, while his competitors usually find him an irritating pain. With his aggressive guerrilla marketing tactics and swift attacks on the handset manufacturers' attempts on trying to stop e.g. unlocking SIM locks, Frank Rasmussen comes out as the man who fights for the right to sell cheap mobile services to the man in the street. His message is simple - cheap mobile telephony and freedom for the customers - cutting through all the mumbo jumbo tariff jungle.

There is little doubt that this will lead to some serious competition between Virgin Mobile and easyMobile. We will most probably see Virgin Mobile copy easyMobile, as easyMobile launches the Telmore model that made Danish MVNO Telmore world famous in mobile circles - a model that others also will try to copy.

The MVNO's will become favourites of the press and customers that are not too worried about having the latest and smartest mobile phone will flock to switch from their expensive prepaid subscriptions to the MVNO's Internet based cheap offerings. This will result in a dramatic decrease in prepaid pricing tariffs, so that prepaid prices will start closing in on post-paid prices. However the good news is that the reduction in prices will lead to an increase in voice and SMS traffic.

Distribution

The coming year will see a greater fragmentation in the distribution industry as many independent dealers start facing tough times. Operator subsidies for new prepaid customers will either be reduced or disappear altogether, taking a large chunk out of the mobile dealers earnings on initial sales and subsequent revenue share on mobile traffic.

We will soon see a market where mobile phones will primarily sell through four channels:

1. Special stores offering multiple operator choices
2. The operator’s own stores
3. Direct online sales of SIM cards on the Internet
4. Consultants selling to corporate clients.

As prices drop, operators will make every effort to bring down their OPEX and SAC by reducing their workforces and changing their subsidy and commission strategies.

We believe that the large mobile retail chains that can add value in different ways - like we have seen from Carphone Warehouse - will have a reasonable year. Their size and the fact that they offer products from multiple operators will help them maintain a good level of activity. The smaller chains and the operator owned stores will probably see a reduction in activity and turnover. The FMCG (Fast Moving Consumer Goods) shops will see a larger decrease in prepaid sales; also prepaid scratch cards will increasingly loose market shares and be replaced by online sales.

Handsets

Looking at the mobile handsets, we will see an ever increasing number of new mobile phones, new designs and more and more terminals specifically designed for smaller special customer segments will be more common. Looking at the manufacturers, we think the world market shares will go to:

1.Nokia
2.Samsung
3.Motorola
4.Sony Ericsson
5.LG
6.Siemens
7. HTC and others

HTC will take many by surprise – a lot of Operators will be focusing on the corporate market and one of the big conversation pieces in the coming year will be using mobile handsets for business - an area HTC knows well and an area becoming more important to corporate customers to help them become more cost efficient and competitive in 2005. We will also see an increasing number of corporate customers trying to become more accessible for their customers by offering SMS services or XHTML content - services that can range from alerts to online marketing information and much more.

Operators will see an increasing number of customers that own two mobile phones, two SIM cards and two mobile subscriptions. This will not only affect SAC negatively, but also influence churn. Despite handset manufacturers assurances that more advanced phones will stimulate higher ARPU, operators will have difficulty seeing that as customers choose one handset for voice and another for data, or one handset for work – and another for leisure. Whoever you are, there will always be a handset that just suits your special 2005 needs perfectly.

Services

Looking at VAS (Value Added Services) the operators will focus on their 3G portals that will mainly be an extension of their 2.5G portals – but of course with the addition of video calls, streaming video and download of music and games.

Five things will influence the 2005 VAS market:

1. New players entering the VAS market
2. Services based on MMS, WAP and Java
3. Content providers driving the market
4. A tougher regulation of the services market
5. Services targeting the corporate market

Companies like Nokia, Ericsson, Microsoft and Qualcomm will continue their quest to find their position on the mobile market. One way of doing this will be by bundling handsets and services. These companies would like to be able to deliver services to the operators, directly competing against the services market that started with premium SMS and is now moving towards much more advanced services.

In 2005 the operators will announce that their mobile portals are not core business for them, but rather a service offering to their customers. Some operators might even admit in public that the VAS they are selling via their open garden offerings - like premium SMS services - are generating much bigger earnings than their own portals.

Within regulation of the services market, organisations like ICSTIS (the Independent Committee for the Supervision of Standards of Telephone Information Services) in the UK will tighten regulation of the Premium VAS market, especially with regard to protecting minors, making the marketing of subscription services another conversation piece at mobile events in 2005.

All in all 2005 will be a fast paced and exciting year with many larger changes influencing the mobile market.

Regions

Looking around the world, we think that especially 4 regions will be interesting to look at in 2005:
Europe, North America, South America and India.

Europe will experience a transformation, prices will drop and the mobile market will start moving towards a commodity market, where different Operators sells almost compatible products and the end-user prices will become one of the most important factors when the customer selects provider. The exception will be the corporate market, where we believe many companies perceive the price as a secondary factor, which must however be acceptable, but where quality and service are the most important factors when choosing Operator.

In North America, especially in the US we will experience a consolidation. The US mobile industry will change and the Operators will in a number of areas change strategy. MVNO’s will be the next big thing, and we believe that Operators like T-Mobile and Sprint will put focus on alternative distribution through MVNO agreements with a number of new players.
In the VAS (value added service) market, Operators will move away from their Walled Garden approach towards a more open and free market, as seen in Europe, where the same Premium SMS services are offered across multiple Operators and where the mobile markets are regulated across the industry.

South America is almost at the end of their consolidation, and the last TDMA Operators have decided or are deciding which way to move forward. As in the US it will be a contest between GSM and CDMA. We believe that the GSM Operators will gain market share, as they have access to more and cheaper terminals than the CDMA Operators. On the VAS area we will see the same trend as in the US, where the Operators will move towards an Open Garden strategy, as seen in Europe.

India will be an exciting country to watch. The world has for some years been focusing on Japan and Korea, but in 2005 the focus will start to shift to markets like India, China and Eastern Europe. All these countries will experience tremendous growth and at the same time Operators will experience a profitability that reflects their low handset subsidies and limited competition on voice and SMS prices. We believe that we will hear a lot of exciting stories from India, e.g. stories focusing on how companies have developed new technologies and platforms that become popular amongst the Operators and customers.

maandag, januari 03, 2005

Sms-drukte rond nieuwjaar verder toegenomen

Het aantal sms-berichten dat rond Oud en Nieuw in Nederland is verstuurd, is opnieuw toegenomen vergeleken met vorig jaar.

Vodafone telde tijdens de nieuwjaarsnacht, tussen twaalf en één uur, meer dan acht miljoen berichten. Vorig jaar waren dat er tussen de vijf en zes miljoen.

T-Mobile registreerde tussen tien uur 's avonds en zes uur 's ochtends ruim acht miljoen gesprekken en 6,2 miljoen sms'jes.

Bij Orange werden op het hoogtepunt, tussen middennacht en half één, 350 sms'jes per seconde verstuurd. Op een normale avond zijn dat ongeveer 35 berichten per seconde. Vorig jaar werden er op het hoogtepunt ongeveer honderd per seconde verzonden.

"De drukte overtrof onze verwachtingen", vertelt Orange-woordvoerster Patrice Hijsterborg. "In totaal werden via Orange tussen 23 uur en 3 uur 2,3 miljoen sms'jes verstuurd."

KPN telde tussen 22 uur 's avonds en vier uur 's ochtends in totaal 50 procent meer sms-verkeer. Dit betreft zowel ingaande als uitgaande berichten. Dit zijn berichten verzonden van KPN-toestellen, maar ook berichten die door anderen aan KPN-abonnees zijn verzonden.

Van Telfort waren maandagmiddag nog geen gegevens bekend.