woensdag, januari 12, 2005

Nieuw mobiel virus is tweetrapsraket

Bron: Webwereld

Een nieuw mobiel virus verspreidt zichzelf op twee verschillende manieren: via draadloze verbindingen en door zich vast te hechten aan bestanden.

Tot nu toe maakten virussen voor mobiele telefoons altijd gebruik van één van deze twee mogelijkheden. 'Gewone' computervirussen hebben vaak al wel verschillende verspreidingsmechanismen.

Het Lasco.A-virus lijkt sterk op het Cabir.H, een mobiel virus dat bij de verspreiding gebruikmaakt van Bluetooth (een draadloze techniek die apparaten in staat stelt om met elkaar te communiceren).

Het belangrijkste verschil met Cabir.H is dat Lasco.A zich ook vasthecht aan applicatiebestanden die gebruikmaken van het mobiele besturingssysteem Symbian, zo meldt virusbestrijder F-Secure.

Immuun
Virussen voor mobiele telefoons hebben tot nu toe nog niet echt voor overlast gezorgd. De verspreiding van mobiele virussen gaat moeizaam. Bij een virus dat zichzelf via Bluetooth verspreidt is het bijvoorbeeld noodzakelijk dat een besmette telefoon in de buurt is van andere mobiele telefoons die met Bluetooth zijn uitgerust.

Veel oude mobiele telefoons zijn immuun voor virussen. Ze zijn niet uitgerust met een modern besturingssysteem dat in staat is om complexe programma's zoals virussen te verwerken.

Voor moderne mobiele telefoons bestaan bovendien verscheidene besturingssystemen. Dat maakt de verspreiding eveneens lastig. Een van de redenen dat virussen op desktopcomputers wel goed verspreiden, is dat vrijwel alle pc-gebruikers gebruikmaken van hetzelfde besturingssysteem: Windows.