dinsdag, januari 11, 2005

Eerste satelliet-uitzendingen via mobieltje

Bron: Emerce

Zuid-Korea had met de eerste zogenoemde Digital Multimedia Broadcast (DMB) maandag een wereldprimeur. De dienst is maandag gelanceerd door SK Telecom, de grootste aanbieder van mobiele telefonie in Zuid-Korea.

Samsung is het eerste bedrijf dat een DMB-toestel op de markt heeft gebacht, zo meldt de Korea Times. Consumenten in Zuid-Korea kunnen op het toestel kiezen uit drie video- en zes audiokanalen. Op de drie videokanalen zal sport, drama en videoclips te bekijken zijn. Op de audiokanalen zal uitsluitend muziek ten gehore worden gebracht.

Klanten van SK Telecom, kunnen de toegang krijgen tot DMB door een Samsung SCH-B100 telefoon aan te schaffen die is uitgevoerd met een 2,2 inch lcd-schermpje en een batterij die twee uur uur meegaat. Het apparaat kost ruim 800 euro. De dienst zelf is tot mei dit jaar gratis. Daarna gaat DMB officieel van start.

Bij DMB, worden digitale tv-signalen voor mobiele apparaten via satelliet gestuurd. Op die manier is de ontvanger van het signaal niet gebonden aan een locatie en kan hij overal de digitale multimedia-uitzendingen ontvangen.

Het ontvangen van een televisiesignaal op het mobieltje is overigens niet nieuw. Wie bijvoorbeeld een umts-toestel van Vodafone heeft, kan daarop al enige tijd naar live beelden van CNN kijken.