vrijdag, januari 21, 2005

Mobiele telefoon als tekst- en fotoscanner

Bron: Planet Multimedia

Xerox voegt scanningtechnologie toe aan camera's in mobiele telefoons.
Onderzoekers in de Europese laboratoria van Xerox, XRCE, ontwikkelden een techniek die objecten op digitale foto's kan herkennen. De camera in een mobiele telefoon 'weet' of hij bijvoorbeeld een huis of een auto heeft vastgelegd. Daarmee denkt Xerox bijvoorbeeld makelaars te kunnen bedienen die digitale foto's maken en deze direct in een database op willen slaan.

De gepatenteerde Xerox-techniek herkent objecten op foto's en filtert 'ruis' weg. Dat geldt niet enkel voor foto's van objecten, maar ook voor teksten. Daardoor wordt een mobiele cameratelefoon omgetoverd in een tekstscanner. Als de camera teksten ziet en vastlegt wordt het contrast tussen zwart en wit vergroot, wat leesbare teksten oplevert. Via OCR-software, software die ingescande teksten omzet naar bijvoorbeeld een Word-document, kan de digitale tekstfoto via sms, MMS of Bluetooth worden verstuurd.

Het Xerox-patent is een van de duizend die het bedrijf in 2004 aan zijn portfolio intellectueel eigendom toevoegde. Het vermaarde Xerox heeft er totaal 16.000. Xerox verdient aan die patenten door de gebruiksrechten in licentie aan externe partijen te verkopen.

In april 2004 verkocht Xerox het dochterbedrijf ContentGuard aan Microsoft en Time Warner. ContentGuard is een patentenfabriek voor het beveiligen van digitale documenten. Microsofts en Time Warners belangstelling gaat vooral uit naar de beveiligingen van tekst-, audio- en videodocumenten.