donderdag, januari 27, 2005

“Mobiel alarmsysteem is niet afhankelijk van operators”

Een landelijk mobiel alarmsysteem per GSM, gebaseerd op de locatie van de te waarschuwen ontvanger, is direct en onafhankelijk van operators te implementeren. Nu het streven van de overheid om middels afspraken met de operators te komen tot een landelijk dekkend alarmsysteem, op problemen lijkt te stuiten, biedt Emexus een alternatief in de vorm van een operator-onafhankelijk systeem.

Emexus: “Sinds geruime tijd is de overheid bezig met een alarmsysteem voor burgers op basis van Location Based Services (LBS). Nu twee van de vijf operators zich hebben teruggetrokken, wordt dit een lastig verhaal. De investeringen rondom LBS zijn dermate hoog, dat veel diensten die hierop geënt zijn moeilijk winstgevend te maken zijn en dus gedoemd zijn te mislukken. Vaak wordt LBS als de volgende ‘killer application’ gezien, de toepassing die het gebruik van het medium helemaal op zijn kop zet. Maar door het businessmodel en door allerlei discussies rondom privacy is LBS vooralsnog toekomstmuziek.”

Emexus heeft vorig jaar speciaal voor het regionaal politiekorps Midden- en West Brabant een waarschuwingssysteem via SMS ontwikkeld. Het SMS-alert waarschuwt mensen op postcodegebied door middel van een berichtje op de mobiele telefoon zodra bijvoorbeeld een inbreker wordt gesignaleerd. Het systeem is eveneens inzetbaar bij de vermissing van een kind of een alarmering bij een gifwolk.

Volgens de politie is het project uniek in Nederland. Het politiekorps past de applicatie toe in een stadsdeel met ruim 35.000 inwoners. Burgers moeten zich zelf opgeven voor deze nieuwe dienst van de politie met hun postcode en mobiele nummer.

Door de onafhankelijkheid van de operators ontstaat meer flexibiliteit en is het eenvoudiger om berichtgeving op te zetten rondom een straal van een postcode, dit maakt het mogelijk een hele stad te berichten. Met LBS is dit al wat lastiger en kostbaarder. Een voorwaarde is uiteraard dat de burger zich opgeeft voor een dergelijke dienst, wat onder andere ervoor zorgt dat Privacy Wetgeving volledig wordt nageleefd. Volgens Emexus is de uitrol van een landelijk dekkende dienst snel te implementeren en kost dit de overheid aanzienlijk minder dan de eerst voorgestelde oplossing.