woensdag, februari 16, 2005

3GSM: Real overweegt mobiele muziekdienst

Bron: Emerce

Real Networks overweegt met een mobiele muziekdienst te komen en wil wellicht de in de Verenigde Staten zeer populaire Rhapsody-muziekdienst ook geschikt gaan maken voor mobiel. "Technisch gezien is het geen enkel probleem. Wij zijn er klaar voor," zegt Lee Joseph, de directeur van de mobiele business unit van Real in Europa.

Joseph deed zijn uitlatingen tijdens een interview met Emerce op de telecombeurs 3GSM in Cannes. “Het probleem is dat er nog onvoldoende 3G-toestellen zijn verkocht om de mediaspelers van Real Networks ook daadwerkelijk te ondersteunen. Dus heeft het voor ons nog geen zin om nu al met de dienst te komen."

Volgens hem is het zaak om samen met de operators en andere aanverwante partijen (door hem steevast aangeduid als de mobiele ecosfeer) met een geschikt businessmodel te komen. “Dat geldt voor zowel het streamen van muziek als voor muziekdownloads,” zegt hij. Pas als dat geregeld is en er zijn genoeg umts-toestellen in omloop heeft het zin Rhapsody ook voor het mobieltje geschikt te maken. “Daarom wil ik nu nog ook nog geen harde toezeggingen doen over een concreet tijdstip waarop de dienst gelanceerd moet zijn.” Volgens Joseph zijn er nu nog geen 20 miljoen umts-toestellen in omloop, maar analisten hebben voorspeld dat het er in 2008 tussen de vijfhonderd en zevenhonder miljoen zullen zijn.

Tijdens 3GSM heeft Real Networks aangekondigd dat het inmiddels deals heeft met 70 operators, waaronder Vodafone, die de mediaspeler van het oorsprong Amerikaanse bedrijf ondersteunen. Vorig jaar waren dat er tijdens 3GSM nog maar 27 operators. “Wij hebben met de mediaspeler van Real de ambitie om de absolute marktleider te worden op mobiel gebied,” zegt Joseph.

Ook heeft Real de toezegging gekregen van grote partijen als Nokia, SonyEricsson (alleen voor de codecs, niet voor de speler) en Siemens dat zij de mediaspeler van Real Networks zullen ondersteunen. Motorola ondersteunt de speler ook, maar heeft daarnaast ook een deal met iTunes van Apple.

In de Verenigde Staten werkt Real samen met operators als AT&T en Sprint. Logischerwijs ligt het in de verwachting dat als Real mobiel muziek gaat leveren dit eerst in de Verenigde Staten zal gebeuren. In de VS zijn volgens Joseph 700.000 mensen geabonneerd op de pc muziekdiensten van Real, zoals Harmony en Rhapsody.