woensdag, februari 16, 2005

Omzet uit mobiele gesprekken stagneert

Bron: Webwereld

De gemiddelde omzet per gebruikers van veel mobiele telecombedrijven is vorig jaar gestagneerd en in sommige gevallen gedaald. Dat concludeert Netsize, aanbieder van mobiele diensten, na bestudering van cijfers van 78 operators. "De arpu (gemiddelde omzet per gebruiker) is één van de belangrijkste graadmeters voor een inschatting van financiële groei van mobiele operators. Een stagnatie is dan ook reden voor zorg", aldus Netsize.

Een daling van de arpu is onder meer geconstateerd bij France Telecom-dochter Orange Nederland dat vorige week met jaarcijfers naar buiten kwam. De gemiddelde omzet per gebruiker is er in een jaar tijd gedaald van 402 euro tot 348 euro.

De terugloop van de omzet per gebruiker wordt onder meer veroorzaakt door een dalende omzet voor spraakdiensten. Ook de sms-prijzenoorlog die in 2004 tussen operators woedde, leidde in sommige gevallen tot een daling van 0,23 naar 0,08 euro per bericht.

Mobiel internet
De arpu voor mobiele datadiensten groeit wel met gemiddeld 10 tot 20 procent. Dit komt volgens Netsize vooral door het toegenomen gebruik van mobiel internet, additionele diensten en zakelijke applicaties.

In Nederland maakten vorig jaar ruim een miljoen mensen gebruik van mobiel internet via wap of gprs. Volgens Netsize heeft KPN nu 400.000 i-modegebruikers in Nederland. Vodafone telde in 2004 zeker 300.000 gebruikers. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2003. De gprs-dienst T-Zones van T-Mobile heeft ongeveer 250.000 gebruikers.

In Nederland zijn de populairste activiteiten het bestellen van ringtones, logo's en wallpapers. Dit zorgt voor 43 procent van alle het mobiele internetverkeer. Nog eens 26 procent van het dataverkeer bestaat uit chatconversaties.