dinsdag, oktober 10, 2006

Wel de juiste Mobile Internet instellingen, maar nauwelijks gebruikt

HotSMS onderzocht het gebruik van mobiele diensten via mobile internet (WAP)

HotSMS vroeg 2.900 personen in de leeftijd van 15 - 30 jaar of hun mobiele telefoon beschikt over de juiste instellingen voor het ontvangen van mobiele content (bijvoorbeeld logo’s, ringtones, video’s ,games). In technische termen Wireless Application Protocol, kortweg WAP, genoemd. Van de ondervraagden heeft weliswaar 68% de juiste instellingen in de mobiele telefoon, maar slechts 34% maakt hier actief gebruik van.

Wat wordt er “gewapt”
Logo’s & ringtones worden nog steeds het meest gedownload op de telefoon (15%). Slechts 4% download mobiele games en van alle respondenten leest en verstuurt 4% hun email per mobiel. Twee derde gebruikt zijn Internet instellingen (nog) niet.

Van alle mobile internet gebruikers geeft 55% aan dat zij de portals van de operators (I-mode, Vodafone Live, T-zones, Orange World en Telfort) bezoeken en 45% surfen dus naar andere sites (buiten de opertor portals). Deze trend is te verklaren doordat steeds meer adverteerders en dienstverleners een mobiele website starten die buiten de operator portals vallen. Ook de introductie van domein extensie .mobi draagt daar hier aan bij.

Veel nieuwe diensten, gebruikersgroep groeit gestaag
Er worden regelmatig nieuwe mobiele diensten geïntroduceerd waarbij het van belang is om de juiste internet instelling in de telefoon te hebben. Recentelijk werden bijvoorbeeld een aantal nieuwe films uitgebracht waarbij er ook mobiele websites werden gelanceerd voor het bekijken van de trailer of ophalen van andere content. Op basis van bovenstaande onderzoeksresultaten kan worden geconcludeerd, dat de meerderheid van de mobiele telefoons weliswaar geschikt is voor deze toepassing, maar dat er toch nog een grote groep mensen nog niet zover is dat ze dit ook actief gebruiken.