dinsdag, maart 08, 2005

Eerste worm verspreidt zich via mms

Bron: Webwereld

Virusexperts waarschuwen voor Commwarrior, de eerste worm die zichzelf per mms naar mobiele telefoons met Symbian verspreidt.
Door Edwin FeldmannEmail de auteur. Commwarrior komt binnen als bijlage van een mms-bericht. De bijlage heeft uitnodigende namen zoals 3D game from me. It is FREE of Nokia ringtonemanager for all models, aldus experts van F-Secure.

Als de worm wordt geïnstalleerd, stuurt het kopieën van zichzelf via Bluetooth en per mms door naar alle adressen die in de adressenlijst staan. De kans op besmetting is volgens Mikko Hyppönen van F-Secure groot omdat mms vooral door jongeren wordt gebruikt.

Volgens critici is dit ook de reden dat de worm niet massaal verspreid zal worden, omdat een handeling van de gebruiker vereist blijft om besmet te raken. Zelfs als de bijlage wordt geopend, verschijnen nog diverse waarschuwingen voordat het virus actief wordt.

De worm is maandag door F-Secure voor het eerst gesignaleerd. In nieuwsgroepen over Nokia-telefoons klagen gebruikers echter al sinds januari over Commwarrior.

De worm is nieuw in zijn soort omdat het zich per mms verspreidt. Eerder werden bezitters van smartphones met Symbian al lastiggevallen met varianten van de Cabir-worm. Deze verspreidt zich via Bluetooth, maar richt weinig schade aan.

Wie besmet raakt met de Commwarrior-worm, kan deze makkelijk verwijderen door het programma Commwarrior te verwijderen via het programmamenu.