woensdag, maart 09, 2005

KPN test interactieve mobiele televisie

Bron: Planet Multimedia

(P7) KPN begint een aantal technische proeven om interactieve televisie uit te zenden naar mobiele telefoons. In de zomer begint het telecombedrijf samen met Digitenne, Nozema en TNO de eerste technische proeven. Mobiele telefoons zullen geschikt worden gemaakt om de signalen van Digitenne uit de ether te plukken en af te spelen op de mobiele telefoon. Voor het onderzoek wordt gebruik gemaakt van een aangepaste versie van de Nokia 7710. De televisiebeelden worden verzonden via het netwerk van Digitenne, het bedrijf waar KPN zijn zendcapaciteit inkoopt voor KPN TV. KPN TV is digitale televisie via de ether op basis van zogeheten DBV-T-techniek.

Om ook over interactieve mobiele digitale televisie te kunnen spreken, moeten de telefoons via GPRS of UMTS communiceren met degene die de programma's uitzendt. Dergelijke inhoudelijke feedback op televisieprogramma's wil KPN onderzoeken met MTV Networks en SBS. Met beide tv-bedrijven wordt nog gesproken.

Tegen het einde van het jaar wordt de technische proef uitgebreid. Dan krijgen 500 consumenten een televisietelefoon.

Guy Demuynck, directeur van KPN Mobile, noemt een mogelijke toepassing van interactieve digitale mobiele televisie: "Zo zou je bijvoorbeeld tijdens het bekijken van de nieuwste video van je favoriete artiest direct kunnen doorklikken en het liedje als ringtone kunnen downloaden of als mp3 kunnen aanschaffen."

KPN beoogt digitale televisie via de mobiele telefoon in 2006 op de markt te brengen.