maandag, maart 21, 2005

Mobiel internet niet gebruiksvriendelijk genoeg

Bron: Emerce

Zolang op mobiele telefoons hetzelfde webdesign wordt gebruikt als op computers, zal mobiel internetten niet doorbreken. Webpagina's voor mobieltjes zullen een stuk eenvoudiger moeten zijn, wil mobiel internet een kans maken. Dat zegt Tim Berners Lee, de grondlegger van het wereldwijde web (www). Als het eenmaal gelukt is om het mobiele internet te vereenvoudigen dan zijn de kansen legio voor mobiel internet en kan er flink wat geld mee verdiend worden, zo hield Berners Lee zijn gehoor eerder deze week voor op een conferentie in Finland over de toekomst van het web.

"Webdesigners hebben geleerd hoe ze moeten ontwerpen voor slechtzienden en voor andere mensen met een handicap. Binnen enkele jaren zullen ze ook doorhebebn hoe ze het web geschikt kunnen maken voor gebruikers van mobiele apparaten," zei hij.

Berners-Lee vond in 1990 het wereldwijde web uit toen hij werkzaam was bij het Zwitserse onderzoeksintituut CERN. Doel van het www was om informatie-overdracht met behulp van hyperlinks makkelijker te maken. Dat is in principe gelukt.

Maar wat Berners Lee betreft moest het wereldwijde web moest eigenlijk een soort ‘collaboration’-tool worden. Dat is iets dat in de ogen van Berners Lee totaal mislukt is. Wikis zijn wel een stap in de goede richting, vindt hij. Als voorbeeld noemde hij Wikipedia, een encyclopedie waar mensen zelf met definities kunnen komen.