maandag, maart 14, 2005

KPN en T-Mobile lanceren hiptops

Bron: Planet Multimedia

(P7) KPN en T-Mobile brengen los van elkaar zogeheten hiptops op de markt, broekzaklaptopjes voor de jongerenmarkt. Beide bedrijven sloten distributieovereenkomsten met het Amerikaanse bedrijf Danger om de hiptop op de markt te brengen. Rond de zomer brengt KPN het apparaatje op de Nederlandse markt via jongerenmerk Hi. Tarieven voor het datagebruik zijn vooralsnog niet bekend. Volgens een woordvoerder van KPN gaat het telecombedrijf een 'flat fee' toepassen. Abonnees betalen een vast bedrag per maand om ongelimiteerd data te kunnen gebruiken via het GPRS-net. Volgens de nieuwsuitgave hanteert KPN een richtprijs van 25 euro per maand, een bedrag dat de zegsman niet bevestigt.

De hiptop is eerder een laptopje dan een mobiele telefoon, want het apparaatje heeft een uitschuifbaar en breed beeldscherm en qwerty-toetsenbord. De eigenaar van het 'jongerenlaptopje' kan internetten, telefoneren, fotograferen, e-mailen en chatten via de ingebouwde software.

Standaard bevat de hiptop de instant messenging cliƫnt AIM van AOL, minder bekend in Nederland. KPN zegt dat het bedrijf ook MSN Messenger op het apparaat zou willen bieden. MSN Messenger heeft vijf miljoen geregistreerde gebruikers in Nederland. I-mode zal niet te gebruiken zijn via de hiptop.

Danger zette de hoofdmoot van de hiptops af op de Noord Amerikaanse markt en een kleiner aantal in Duitsland en Oostenrijk. Binnen Europa is T-Mobile de eerste afnemer van het apparaat. T-Mobile bracht de hiptop onder de merknaam Sidekick op de markt.

Gisteren maakte T-Mobile bekend de volgende generatie Sidekicks af te gaan nemen van Danger. Die verschijnen in april op de Duitse markt. Een woordvoerster van T-Mobile Nederland: "We hebben geen concrete plannen om de Sidekick dit jaar in Nederland te lanceren."

Danger werd in 2000 opgericht en is in private handen. Het bedrijf drijft op durfkapitaal van Mobius Venture Capital, Redpoint Ventures, Meritech Capital Partners, SOFTBANK Capital Partners, Venture Strategy Partners en Diamondhead Ventures. Ook T-Mobile is aandeelhouder in Danger. In juli 2004 sloot Danger zijn meest recente financieringsronde af met een kapitaalinjectie van 37 miljoen dollar.